Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

AVT 974

poczatkujacyavr
-
-
AVT 974

Postautor: poczatkujacyavr » 26 mar 2009, o 18:26

Dzień dobry,

jestem początkującym użytkownikiem.
Natrafiłem ostatnio na projekt Pana Marcina Wiązanii z EP AVT 974.
Staram się analizować i niezrozumiały jest dla mnie poniższy fragment.
Próbowałem go odnieść do linii Data zawierających kod dla www, ale nie bardzo mi się to udało. Czy ktoś wie o co chodzi w tym fragmencie? Bardzo proszę o pomoc i możliwie szczegółowe wyjaśnienie. Cały listing pobrałem ze strony EP. Nie wiem co mówi zmienna count.

Kod: Zaznacz cały

Restore Www 'ustawienie wskaznika na tablice www Do 'poczatek petli Incr Count 'zwiekszenie o jeden zmiennej count If Count = 20 Then 'jesli count=20 to If In1 = 1 Then 'jesli In1 = 1 to S = "1" 'zapis do S wartosci 1 Else 'w przeciwnym razie S = "0" 'zapis do S wartosci 0 End If Elseif Count = 22 Then 'jesli count=22 to If In2 = 1 Then 'jesli In2 = 1 to S = "1" 'zapis do S wartosci 1 Else 'w przeciwnym razie S = "0" 'zapis do S wartosci 0 End If Elseif Count = 24 Then 'jesli count=24 to If In3 = 1 Then 'jesli In3 = 1 to S = "1" 'zapis do S wartosci 1 Else 'w przeciwnym razie S = "0" 'zapis do S wartosci 0 End If Elseif Count = 26 Then 'jesli count=26 to If In4 = 1 Then 'jesli In4 = 1 to S = "1" 'zapis do S wartosci 1 Else 'w przeciwnym razie S = "0" 'zapis do S wartosci 0 End If Elseif Count = 28 Then 'jesli count=28 to If In5 = 1 Then 'jesli In5 = 1 to S = "1" 'zapis do S wartosci 1 Else 'w przeciwnym razie S = "0" 'zapis do S wartosci 0 End If Elseif Count = 58 Then 'jesli count=58 to If Out1 = 1 Then 'jesli Out1 = 1 to S = "ON" 'zapis do S wartosci ON Else 'w przeciwnym razie S = "OFF" 'zapis do S wartosci OFF End If Elseif Count = 61 Then 'jesli count=61 to If Out2 = 1 Then 'jesli Out2 = 1 to S = "ON" 'zapis do S wartosci ON Else 'w przeciwnym razie S = "OFF" 'zapis do S wartosci OFF End If Elseif Count = 64 Then 'jesli count=64 to If Out3 = 1 Then 'jesli Out3 = 1 to S = "ON" 'zapis do S wartosci ON Else 'w przeciwnym razie S = "OFF" 'zapis do S wartosci OFF End If Elseif Count = 67 Then 'jesli count=67 to If Out4 = 1 Then 'jesli Out4 = 1 to S = "ON" 'zapis do S wartosci ON Else 'w przeciwnym razie S = "OFF" 'zapis do S wartosci OFF End If Elseif Count = 70 Then 'jesli count=70 to If Out5 = 1 Then 'jesli Out5 = 1 to S = "ON" 'zapis do S wartosci ON Else 'w przeciwnym razie S = "OFF" 'zapis do S wartosci OFF End If Elseif Count = 73 Then 'jesli count=73 to If Out6 = 1 Then 'jesli Out6 = 1 to S = "ON" 'zapis do S wartosci ON Else 'w przeciwnym razie S = "OFF" 'zapis do S wartosci OFF End If Elseif Count = 76 Then 'jesli count=76 to If Out7 = 1 Then 'jesli Out7 = 1 to S = "ON" 'zapis do S wartosci ON Else 'w przeciwnym razie S = "OFF" 'zapis do S wartosci OFF End If Elseif Count = 79 Then 'jesli count=79 to If Out8 = 1 Then 'jesli Out8 = 1 to S = "ON" 'zapis do S wartosci ON Else 'w przeciwnym razie S = "OFF" 'zapis do S wartosci OFF End If Else 'w przeciwnym razie Read S End If 'odczyt linii data Tempw = Tcpwritestr(i , S , 255) 'wyslanie danych strony www Loop Until S = "</body></html>" 'petla wykonywana az do odebrania znakow konca strony www End If

nestor197
-
-

Postautor: nestor197 » 26 mar 2009, o 21:40

Zmienna count - jest docelowo numerem lini strony www zapisanyej w html.

Ta część sprawdza informacje co druga linia, gdyż w co drugiej lini jest możliwość przyciśnięcia przycisku on lub off, które to przyciśnięcie wysyła odpowiedni komunikat tekstowy do układu.

Myślę że w miare jasno to opisałem- tak mi sie wydaje :)

poczatkujacyavr
-
-

Postautor: poczatkujacyavr » 26 mar 2009, o 23:10

Dziękuję za odpowiedź.

Czy numer linii html odpowiada linii Data? Bo coś się to rozjeżdża.
W linijce 20 Data znajduje się In2, w 21 In3. Czegoś tutaj nie rozumiem :609:

Pzdr

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”