Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięJaki Mikrokontroler ?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
Witam,
Jestem początkujący i chcę nauczyć się programowania mikrokontrolerów
Mam takie pytanie: Jaki mikrokontroler + dobra książka do nauki polecacie
Chodzi mi o coś nowszego może, nie wiem ;/ W przyszłości mam zamiar zrobić jakś pojazd zdalnie sterowany wykorzystujący kilka czujników itp. I chodzi mi o to, żeby ten mikrokontroler się później do tego przydał
Jestem początkujący i chcę nauczyć się programowania mikrokontrolerów
Mam takie pytanie: Jaki mikrokontroler + dobra książka do nauki polecacie
Chodzi mi o coś nowszego może, nie wiem ;/ W przyszłości mam zamiar zrobić jakś pojazd zdalnie sterowany wykorzystujący kilka czujników itp. I chodzi mi o to, żeby ten mikrokontroler się później do tego przydał
Skoro założyłeś temat w dziale bascoma, to niech będzie tak:
Jeśli nigdy nie miałeś do czynienia z programowaniem, zainteresuj się bascomem i rodziną ATMega (lub ogolniej AVR). Zainteresuj się też jednak C i ASM... na dluższą metę na samym bascomie... oczywiście można, ale jest się zdanym na AVR/51 i z góry przyjęte rozwiązania programistyczne.
Jeśli programowałeś coś w C, lub uczysz się C (masz zamiar)... to zabierz się za dowolny z dostępnych 8 bitowców, i pisz jednak w C, pilnie też analizując co sie wyprabia w ASM.
Jeśli nigdy nie miałeś do czynienia z programowaniem, zainteresuj się bascomem i rodziną ATMega (lub ogolniej AVR). Zainteresuj się też jednak C i ASM... na dluższą metę na samym bascomie... oczywiście można, ale jest się zdanym na AVR/51 i z góry przyjęte rozwiązania programistyczne.
Jeśli programowałeś coś w C, lub uczysz się C (masz zamiar)... to zabierz się za dowolny z dostępnych 8 bitowców, i pisz jednak w C, pilnie też analizując co sie wyprabia w ASM.
- Darlington
- -
Zdecyduję się chyba na zestaw uruchomieniowy z uC AVR ATmega32 - ZL3AVR
oraz książkę "Mikrokontrolery AVR ATmega w praktyce" która wykorzystuje ZL3AVR
Fakt, nie jest to bascom, ale planuję kupić jakąś książkę dot. bascoma oraz C
Co sądzicie o ZL3AVR oraz czy używacie jakichś książek dot. programowania uC w bascomie oraz C ?
oraz książkę "Mikrokontrolery AVR ATmega w praktyce" która wykorzystuje ZL3AVR
Fakt, nie jest to bascom, ale planuję kupić jakąś książkę dot. bascoma oraz C
Co sądzicie o ZL3AVR oraz czy używacie jakichś książek dot. programowania uC w bascomie oraz C ?
A ja jednak polecam BASCOM- no chyba że chcesz odrazu budować sterowanie elektrownią atomową.
Bascom jest rewelacyjny dozastosowań jakie potrzebuje wiekszość z nas.
Jeśli chodzi o zestaw uruchomieniowy to sam korzystam z poniższego
http://nestor19.webd.pl/sklep/product_i ... ucts_id=59
Jest tam tego wiecej- ale w zasadzie wszytko to samo. Ponadto dostajesz sporo programów, które możesz sobie sam przerobić do własnych potrzeb. Zresztą to nie ma być reklama tylko porada
Z własnego doświadczenia wiem, że BASCOM jest super- a przede wszytkim nie wymaga od użytkownika posiadania wiedzy na temat skomplikowanych procedur obsługi procesora i elementów zewnętrznych.
Dla przykładu jak chcesz coś wyswietlić na wyswietlaczu LCD piszesz:
lcd "wyswietl tekst"
I to wszytko nie musisz sie zastanawiać jakie porty masz ustawiać w jakie stany jak to jest na przykład w językach niskiego poziomu. Podobnie jest w korzystaniu z przetwornika (wewnetrznego) itd.
Ponadto do BASCOM i procków AVR nie potrzebujesz skomplikowanych programatorów- wystarczy wtyczka LPT i 5 przewodów- no chyba że nie masz wejścia LPT w kompie to musisz dokupić programator na USB za pare groszy na tej stronie co podałem linka powyżej jest za około 30 zł
Tak więc BASCOM i tyle ...................
Bascom jest rewelacyjny dozastosowań jakie potrzebuje wiekszość z nas.
Jeśli chodzi o zestaw uruchomieniowy to sam korzystam z poniższego
http://nestor19.webd.pl/sklep/product_i ... ucts_id=59
Jest tam tego wiecej- ale w zasadzie wszytko to samo. Ponadto dostajesz sporo programów, które możesz sobie sam przerobić do własnych potrzeb. Zresztą to nie ma być reklama tylko porada
Z własnego doświadczenia wiem, że BASCOM jest super- a przede wszytkim nie wymaga od użytkownika posiadania wiedzy na temat skomplikowanych procedur obsługi procesora i elementów zewnętrznych.
Dla przykładu jak chcesz coś wyswietlić na wyswietlaczu LCD piszesz:
lcd "wyswietl tekst"
I to wszytko nie musisz sie zastanawiać jakie porty masz ustawiać w jakie stany jak to jest na przykład w językach niskiego poziomu. Podobnie jest w korzystaniu z przetwornika (wewnetrznego) itd.
Ponadto do BASCOM i procków AVR nie potrzebujesz skomplikowanych programatorów- wystarczy wtyczka LPT i 5 przewodów- no chyba że nie masz wejścia LPT w kompie to musisz dokupić programator na USB za pare groszy na tej stronie co podałem linka powyżej jest za około 30 zł
Tak więc BASCOM i tyle ...................
Ostatnio zmieniony 4 lip 2008, o 10:26 przez nestor197, łącznie zmieniany 3 razy.
Jedyne co musisz, to zdać się na to co za Ciebie wymyślili programiści Bascoma... chcesz coś inaczej... ooo... nie da się... napisz sobie wstawki w ASMI to wszytko nie musisz sie zastanawiać jakie porty masz ustawiać w jakie stany jak to jest na przykład w językach niskiego poziomu. Podobnie jest w kożystaniem z przetwornika (wewnetrznego) itd.
To akurat ma tyle wspólnego z Bascomem co wspomniane AVR'ki ze sterowaniem elektrownia atomową. Programator to zupełnie inna kwestia. Zaś różnica w kosztach budowy takiego jak proponujesz i np. STK200 to az 0,50-1,50zł (zależnie gdzie i w jakiej wersji kupi się części).Ponadto do BASCOM i procków AVR nie potrzebujesz skomplikowanych programatorów- wystarczy wtyczka LPT i 5 przewodów- no chyba że nie masz wejścia LPT w kompie to musisz dokupić programator na USB za pare groszy
Btw. Sam bym chętnie kupił jakiś na USB... dam... hmm.. 10 zł (nie grosze).