Mianowicie chodzi mo o konfigórację portów
Czym sie rózni zapis:
config portb.1 = input od zapisu config pinb.1= input
Oba zapisy po skompilowaniu działają prawie zawsze poprawnie
Wzorujac sie n a książżce M. Wiązani znalazłem oba zapisy użyte w podobnych miejscach
podobna sprwa jest jak robimy porty wyjściowe
Nie rozumie tego zupełnie, kiedyś miąłem pewną teorie na ten temet, ale dzisiaj runeła w gruzach a mianowicie
Sprawdzam stany portów w przerwaniach i jak zrobie:
na przykład:
if pinb.1 =0 then ..........
to wtedy działa mi poprawnie
ale jak zrobie:
if pinb.1=0 then ............
to niesttey nie działą
Ale jeśłi to samo umieszcze w programie a nie w obsłudze przerwania to już działą- porażka
siedziałem nad tym dziadostwem 2 godzimy i nie mogłem dojść dlaczego mi to ie działą
Może było to spowodowane tym iż przerwania mam co 0.01 sekundy i procek nie nadążał, ale pewny nie jestem
Tak wiec prosż eo jakomś podpowiedz
Pozdrawiam i czekam na lawine hipotez
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięMoże to głupio zabrzmi, ale nie znalazłem nigdzie odpowiedzi
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
Witam!
Nie tak dawno "przerabiałem" wspomnianą przez Ciebie książkę z racji robienia pracy dyplomowej.
Wspominasz o odczytywaniu stanu logicznego linii portów i tu zacytuję malutki fragment:
"Do odczytania stanu logicznego wyprowadzeń portów należy zawsze używać rejestru PINx, a nie PORTx, gdyż odczyt zawartości tejestru PORTx, spowoduje odczytanie tylko stanu wewnętrznych zatrzasków, a nie aktualnych stanów logicznych linii portu." [Wiązania M. "Programowanie µ_kontrolerów AVR w języku BASCOM", strona 74].
Wynika stąd, że odpytywanie o aktualny stan linii portu musi odbywać się przez rejestr PINx, co robisz w instrukcji warunkowej If ... Then.
Moim skromnym zdaniem tu tkwi problem.
Pozdrawiam!
Nie tak dawno "przerabiałem" wspomnianą przez Ciebie książkę z racji robienia pracy dyplomowej.
Wspominasz o odczytywaniu stanu logicznego linii portów i tu zacytuję malutki fragment:
"Do odczytania stanu logicznego wyprowadzeń portów należy zawsze używać rejestru PINx, a nie PORTx, gdyż odczyt zawartości tejestru PORTx, spowoduje odczytanie tylko stanu wewnętrznych zatrzasków, a nie aktualnych stanów logicznych linii portu." [Wiązania M. "Programowanie µ_kontrolerów AVR w języku BASCOM", strona 74].
Wynika stąd, że odpytywanie o aktualny stan linii portu musi odbywać się przez rejestr PINx, co robisz w instrukcji warunkowej If ... Then.
Moim skromnym zdaniem tu tkwi problem.
Pozdrawiam!