Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Programator ISP (AVR910) mikrokontrolery nie programują się

MES Mariusz
-
-
Kontaktowanie:
Programator ISP (AVR910) mikrokontrolery nie programują się

Postautor: MES Mariusz » 14 gru 2007, o 23:58

Witam!

Złożyłem właśnie programator ze strony http://radzio.dxp.pl/avr910.htm i wszystko wydaje się funkcjonować prawidłowo (współpraca z Bascom OK, autodetekcja uP OK). Ale mikrokontrolery nie programują się (po odczycie same FF - y).

Czy ktoś z Was spotkał się podobnym problemem?

Co może być tego przyczyną?

Mariusz

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 15 gru 2007, o 01:13

Programujesz fuse bit odpowiedzialny za zabezpieczenie pamieci przed kopiowaniem??

Wpisz jakis program ktory zweryfikujesz czy sie uruchamia, np. miganie diodka :619:

MES Mariusz
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: MES Mariusz » 15 gru 2007, o 01:46

Programujesz fuse bit odpowiedzialny za zabezpieczenie pamieci przed kopiowaniem??
Ten sam mikrokontroler (a więc fuse-bity ustawione prawidłowo) programuje się bezproblemowo za pomocą innych programatorów (w tym STK500). Tymczasem w AVR910 niby się programuje, a przy weryfikacji znajduje błąd już w pierwszej komórce. Odczyt mikrokontrolera zwraca FF - y.

Próbowałem z dwoma mikrokontrolerami (Atmega15 i MEGA8515). Dziwne, bo autodetekcja (obu mikrokontrolerów) przebiega prawidłowo (więc interfejs ISP raczej OK).
Wpisz jakis program ktory zweryfikujesz czy sie uruchamia, np. miganie diodka
Sprawdzałem to. Mikrokontroler jest czysty. Program nie startuje.

Awatar użytkownika
Paweł.W.
-
-

Postautor: Paweł.W. » 15 kwie 2008, o 11:07

W chwili programowania i odczytu trzymaj wciśnięty przycisk resetu mikrokontrolera. Może być tak, że programator źle resetuje procka. Miałem już takie przypadki. Pozdrawiam i powodzenia

Awatar użytkownika
amok67
-
-

Postautor: amok67 » 15 kwie 2008, o 19:01

Sprawdz linię sck.Kabel prog->układ docelowy nie za długi?
Profilaktycznie do sck daj kondensator 100pF.Identyczne zachowanie miałem kiedyś na stk200.

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”