Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Licznik T2 w procesorze 80c552 i transmisja szeregowa

Jotwu
-
-
Licznik T2 w procesorze 80c552 i transmisja szeregowa

Postautor: Jotwu » 29 lis 2007, o 11:36

Witam
Bardzo proszę o pomoc. Problem jest następujący:

W pewnym miejscu programu używam jednocześnie T0 i T1 jako timerów. Są one skonfigurowane do konkretnego celu. W innym miejscu programu muszę użyć RS232. Bascom domyślnie używa T1 do transmisji szeregowej. I tu jest problem bo oczywiście program mi się zawiesza kiedy próbuję coś wysłać przez RS232. Myślę, że są następujące możliwości rozwiązania problemu:

1) Zamienić T1 na T2 i niech RS232 będzie taktowane przez T1.
2) Użyć T2 do taktowania RS232.
3) Używać T1 zarówno do taktowania RS232 jak i w procedurze z T0.

odn1.
Kompilator wyrzuca błędy:
-Error 108 : BIT variable not found or Dimensioned [T2CON.2]
-Error 124 : Illegal asm-command : Mov [T2CON]

Podejrzewam że dzieje się tak dlatego że bascom steruje T2 tak jak w 8032 a nie według manuala Philips 80c552. Zmieniałem wpisy w pliku 80552.dat ale to nic nie daje.

odn2.
To samo co w punkcie pierwszym a dodatkowo nie wiem jak powiedzieć kompilatorowi żeby nie używał T1 do RS232

odn3.
W programie w tym samym czasie jest używany albo RS232 albo procedura z T0 i T1. Można więc zrobić tak że głównym programie T1 jest konfigurowany do RS232 a w procedurze do innego celu. W takiej sytuacji po uruchomieniu programu transmisja szeregowa działa, ale tylko do pierwszego uruchomienia procedury z T0 i T1. Powiedzcie mi dobrzy ludzie jak przywrócić ustawienia T1 przy wyjściu z procedury żeby RS232 działał?

Ma ktoś może pomysły na asemblerowe wstawki?
Ale się napisałem! Trochę przydługawo, ale chciałem dokładnie wszystko opisać.

Pozdrowienia

JW

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”