Witam
Bardzo proszę o pomoc. Problem jest następujący:
W pewnym miejscu programu używam jednocześnie T0 i T1 jako timerów. Są one skonfigurowane do konkretnego celu. W innym miejscu programu muszę użyć RS232. Bascom domyślnie używa T1 do transmisji szeregowej. I tu jest problem bo oczywiście program mi się zawiesza kiedy próbuję coś wysłać przez RS232. Myślę, że są następujące możliwości rozwiązania problemu:
1) Zamienić T1 na T2 i niech RS232 będzie taktowane przez T1.
2) Użyć T2 do taktowania RS232.
3) Używać T1 zarówno do taktowania RS232 jak i w procedurze z T0.
odn1.
Kompilator wyrzuca błędy:
-Error 108 : BIT variable not found or Dimensioned [T2CON.2]
-Error 124 : Illegal asm-command : Mov [T2CON]
Podejrzewam że dzieje się tak dlatego że bascom steruje T2 tak jak w 8032 a nie według manuala Philips 80c552. Zmieniałem wpisy w pliku 80552.dat ale to nic nie daje.
odn2.
To samo co w punkcie pierwszym a dodatkowo nie wiem jak powiedzieć kompilatorowi żeby nie używał T1 do RS232
odn3.
W programie w tym samym czasie jest używany albo RS232 albo procedura z T0 i T1. Można więc zrobić tak że głównym programie T1 jest konfigurowany do RS232 a w procedurze do innego celu. W takiej sytuacji po uruchomieniu programu transmisja szeregowa działa, ale tylko do pierwszego uruchomienia procedury z T0 i T1. Powiedzcie mi dobrzy ludzie jak przywrócić ustawienia T1 przy wyjściu z procedury żeby RS232 działał?
Ma ktoś może pomysły na asemblerowe wstawki?
Ale się napisałem! Trochę przydługawo, ale chciałem dokładnie wszystko opisać.
Pozdrowienia
JW
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięLicznik T2 w procesorze 80c552 i transmisja szeregowa
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy