Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

odbieranie danych przez uart

yarp2
-
-
odbieranie danych przez uart

Postautor: yarp2 » 1 lis 2007, o 20:38

witam
mam pytanko
chcialbym odebrac zmienna typu long wyslana przez inny mikrokontoler za pomoca komendy print i wyswietlenie jej na wyswietlaczu lcd. z odbiorem zmiennej byte nie mam problemu natomiast nie moge sobie poradzic ze zmienna long

bartekgajos
-
-

Postautor: bartekgajos » 1 lis 2007, o 20:50

Witam

Musisz podzielić zmienną na bajty przesyłane przez UART.

Na przykład, jezeli ustawiłeś ilość bitów w konfiguracji UART na 8 bitów, to powinieneś podzielić zmienną na bajty ( long to chyba dwa lub cztery bajty ).

Po odebraniu odpowiedniej ilości bajtów ( które są tak naprawde pozdieloną twoją zmienną ) trzeba to wszystko złożyć do kupy.

Jakiego kontrolera i jakiego języka programowania używasz??

yarp2
-
-

Postautor: yarp2 » 1 lis 2007, o 21:01

tego wlasnie sie obawialem

poniewaz po wyslaniu kazdego bajtu wysylany jest wartosc 13 i 10 a na podstawie tych wartosci chcialem rozpoznac czy cala wartosc zostala wyslana, poniewaz moja zmienna moze przyjmowac wartosci do 0 do ..... (long jest 4 bajtowa) .... trzeba bedzie to jakos rozwiazac

dzieki za pomoc

bartekgajos
-
-

Postautor: bartekgajos » 1 lis 2007, o 21:06

Witam ponownie

A nie lepiej zaprogramowac jakis bardzo prosty stosik do przesylu danych??

moglby on wyglądać następująco:
1 bajt - 13h
2 bajt - pierwszy bajt zmiennej
3 bajt - drugi bajt zmiennej
4 bajt - trzeci bajt zmiennej
5 bajt - czwarty bajt zmiennej
6 bajt - 10h

czekasz na odebrany bajt o wartości 13h, potem odbierasz cztery bajty i zapisujesz je do odpowiednich zmiennych, a na koniec konczysz transmisje bajtem 10h

pozdrawiam
Bartek

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”