Witam
Chcę zbudować dyktafon na wykłady tak aby łapał z daleka i chodził na baterie (może taki wspólny projekt)
1.czyli dobry mikrofon i przedwzmacniacz
2.przetwornik adc zewnętrzny lub wewnętrzny z procka ale nie wiem czy 10 bit wystarczy dla cichych dzwięków z daleka to im większa rozdzielka tym lepiej (choćby przy normalizacji) zapis mono ale w dobrej jakości żeby mozna było rozpoznać co gość gada.
3.zapis na mmc - nie musi być w trybie fat można by zrobić poprostu karte mmc jako pamięć eprom i wymyslić jakiś sposób na zgranie materiału do kompa
4.monitor naładowanej baterii coś ala dioda która sygnalizuje zmień baterię.
5. zasilanie 3x1.2 AAA czyli cieniutkie paluszki accu razem od 3v do 4v
W bascomie chciałbym to napisać i oprogramować przetwornik
Może ktoś z was coś takiego robił a może zrobimy wspólnie ten projekt.
W EP był art Wiązani o zapisie na mmc w trybie eprom może też skorzystać z tych doświadczeń.
Pozdrawiam i licze na współpracę.
1 pażdziernika rusza rok akademicki i myślę że wielu by się przydał taki własny dyktafon.
Napiszcie czy warto. Ja już zaczołem budowę przedwzmacniacza i niedługo napiszę co zrobiłem i jak działa
Pozdrawiam
Łukasz
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięDyktafon na AVR
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy