Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Atmega8 prosty program - prosze o pomoc

Rados82
-
-
Kontaktowanie:
Atmega8 prosty program - prosze o pomoc

Postautor: Rados82 » 9 sty 2007, o 13:48

Witam

Po krótce by nie przynudzać. Robie magisterke na uczelni z informy na którą mam napisać program ( delphi ) pod pewne urządzenie elektroniczne. Ów urządzenie dostałem zrobione przez elektronika i zacząłęm się bawić. Po wielokrotnych próbach z komunikowania sie z urządzeniem dowiedziałem sie ze pan "elektronik" zapomniał zaprogramować procesorek który sie w nim znajduje Atmega8 i oczywiście jak to w takich przypadkach bywa odmówił pomocy bo "nie ma czasu". Jeśli chodzi o elektronike jakąkolwiek to jestem zielony jak żaba. Po wielu tygodniach googlania znalazłem podobny program w bascomie tylko pod niższy procesor z serii Atmega i chyba przerobiłem go na Atmega8 ( kod poniżej jakby ktoś mógł sprawdzić ) jednak nigdzie nie moge znaleśc jak ustawić bascoma bym mógł wgrać ten progrramnik do procka ( programator zakupiłem ). Czytam o jakichś fusach busach i innych szmusach :) i nic z tego nie wiem. Druga sprawa jest taka że ma to działać na zewnętrznym zegarze i też nie wiem jak to ustawić. Bardzo prosze o pomioc. Nie wiem czy wszystkie informacje podałem potrzebne jakby co to pisać na rados@neostrada.pl

Schemat urządzenia wrzuciłem na serwerek i jest dostępny tutaj

a kod tego programu jest mniej wiecej taki

Kod: Zaznacz cały

'typ mikrokontrolera $regfile = "m8def.DAT" 'predkośc transmisji $baud = 115200 'Kwarc 7,3728MHz $crystal = 6000000 Dim Get_serial As Byte Dim Read_adc0 As Word , Read_adc1 As Word , Read_adc2 As Word Dim Read_adc3 As Word , Read_adc4 As Word , Send_adc As String * 36 Dim X As Word , Y As Word Config Adc = Single , Prescaler = Auto Start Adc Do Get_serial = Inkey() If Get_serial = "p" Then Read_adc0 = Getadc(0) Read_adc1 = Getadc(1) Read_adc2 = Getadc(2) Read_adc3 = Getadc(3) X = Getadc(4) Y = Getadc(5) Print "A" ; Read_adc0 ; "B" ; Read_adc1 ; "C" ; Read_adc2 ; "D" ; Read_adc3 ; "E" ; Read_adc4 ; "F" ; X ; "G" ; Y ; "H" End If Loop
Poprostu chodzi o to żeby procek kiedy otrzyma jakiś znak zebrał informacje z portów i wysłał je dalej. ( w tym momencie do układu FT232RL. USB po ludzku :) a z tamtad już go sobie odbiore do komputerka. Mam tylko jeszcze nadzieje ze ten układ też nie trrzeba jakoś programować żeby zegar wychodził z niego na procesor. Patrz schemat urzadzenia

Z góry wielkie dzięki za pomoc
Pozdrawiam
Radek Cieślak vel Rados

mw
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: mw » 9 sty 2007, o 20:03

Jaki posiadasz programator?

Rados82
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Rados82 » 9 sty 2007, o 21:30

Może nie popełnie żadnego przestępstwa jak zamieszcze linka do aukcji allegro na której zakupiłem ten programator, jeśli tak to prosze o reakcje i już zmieniam.

http://www.allegro.pl/item149870902_pro ... ocja_.html

Pozdrawiam
Radek Cieślak vel Rados

kenaJ
-
-

Postautor: kenaJ » 12 sty 2007, o 21:09

Witam!

Ja praktycznie od nowa uczyłem się programowania i nadal ćwiczę, też na 8-ce.
Nie programowałem uProcesora z Bascom'a, lecz ze ściągniętego z i-netu PonyProg2000.
I tu duży sukces - pierwsza próba powiodła się i ukladzik ruszył. Progamator zaś zbudowałem sam na podstawie opisu, który też 'trafilem' w sieci.

Udanej działalności na poletku informatycznym.

keanJ
/też "robiący" dyplom/

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 12 sty 2007, o 22:18

A to ciekawe... bo ja przez dluzszy czas uzywalem Bascoma glownie (tylko??) w charakterze programatora... ale programatorek tez byl drucianka wlasnoreczna.... nie pamietam tylko czy pinologia byla w helpie bascoma czy WinAvr, w kazdym badz razie byla tam sporo wersji, m.in. Bascomowska (chyba wiec jednak to byl jakis plik z pakietu WinAVR).

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”