Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięJak w Bascomie skonf. DS18B20 do odczytu z dokładn. 10 bit
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
Witam wszystkich!!!
Mam problem nie wiem jak skonfigurować DS18B20 wBascomie tak, aby zmniejszyć czas konwersji wyniku.
Wiem że można to osiągnąć przez zmniejszenie dokładności odczytu np. do 10 bit.
Czy ktoś wie jak to zrobić?
Pozdr.
Lolek50
Mam problem nie wiem jak skonfigurować DS18B20 wBascomie tak, aby zmniejszyć czas konwersji wyniku.
Wiem że można to osiągnąć przez zmniejszenie dokładności odczytu np. do 10 bit.
Czy ktoś wie jak to zrobić?
Pozdr.
Lolek50
Musisz znać kod rozkazu "WRITE SCRATCHPAD" (jest on podany na 11 stronie karty katalogowej układu DS18B20) oraz wartość bitów konfiguracyjnych odpowadających za wybraną rozdzielczość pomiaru (strona 7 karty katalogowej). Następnie korzystajac z polecenia zapisu danych do układu pracującego na magistrali 1wire wysyłasz odpowiednią wartość do układu DS18B20. Dodatkowo możesz zapisać rejestr konfiguracyjny do wewnętrznej pamieci EEPROM układu DS18B20 (za pomocą rozkazu COPY SCRATCHPAD) aby automatycznie po włączeniu zasilania ustawiana była właściwa rozdzielczość pomiaru.
Coś na podobieństwo tego :
w chwili obecnej nie mogę przestestować w praktyce więc nie daje gwarancji, że zadziała.
Kod: Zaznacz cały
1wreset ' reset
1wwrite &HCC ' skip rom
1wwrite &H4E ' write scratchpad
1wwrite 0 ' zapis rejestru Th
1wwrite 0 ' zapis rejestru Tl
1wwrite 63 ' zapis rejestru Configuration Register
1wreset ' reset
Przed drugim resetem , wypada skopiować scratchpad do eepromu , czyli wydać polecenie COPY SCRATCHPADCoś na podobieństwo tego :w chwili obecnej nie mogę przestestować w praktyce więc nie daje gwarancji, że zadziała.Kod: Zaznacz cały
1wreset ' reset 1wwrite &HCC ' skip rom 1wwrite &H4E ' write scratchpad 1wwrite 0 ' zapis rejestru Th 1wwrite 0 ' zapis rejestru Tl 1wwrite 63 ' zapis rejestru Configuration Register 1wreset ' reset
Piotrek