Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Czy to może być zegar??

badi
-
-
Czy to może być zegar??

Postautor: badi » 13 gru 2006, o 00:26

Problemik nie lada, a czasu tylko pare dni.
Zacząłem jakiś trzy dni temu "programować" w bascomie, bo tak nam kazano!!! Ale co się okazało bardzo mi się spodobał ten bascom. Niestety tydzień czasu na napisanie programu odsługującego konkretne urządzenie to stanowczo za mało.
Moje zadanie to zbudować zegar zliczający w dół i włączenie przy okazji dwóch urządzeń. Oczywiście profesorek chce widzieć jak to mu sie tam zlicza, no i kazał zastosować wyświetlacz 2*16.
Wytyczne:
1. Po włączeniu zasilania ma się ukazać "NAPIS"(obojętnie co, zależnie do czego go wykorzysta)
2. Po 3s ma się ukazać w pierwszej lini teksty napis "USTAW CZAS", a w drugiej lini dwie cyfry (minuty - od 0 do 60min). No i za tymi dwoma cyframi napis "MIN". Ustawianie czsu odbywa się przyciskami UP i DOWN
3. Po wcisnięciu przycisku START/STOP ukazuje się napis w pierszej lini "POZOSTAŁO", a w dolnej lini pozostały czas dążący do zera. Równolegle załącza sie przyaźnik REL1
4. Po upłynięciu czasu wyświetla się napis na dwie linie np: XXXXXXXX i w drugiej to samo
no i przekaźnik REL1 zostaje rozłączony
5. Po 5s od zakończenia program przeskakuje do punktu 2 czyli USTAW CZAS.

Musi być także możliwość wyskoczenia z punktu 3 (w trakcie zliczania) do 2 czyli takie np: zresetowanie za pomocą przycisku STARY/STOP (3sek).
Urządzenie ma posiadać 3 przyciski
1. UP-regulacja zegara w góre
2. Down- reg. zegara w dół
3. START/STOP- ( przyciśnięcie 1s = START; przyciśnięcie 3s= STOP)
Przyciśnięcie 1 i 2 przez 3 sekundy powoduje załączenie się przekaźnika REL2 !!! np: lampki

Ja to sobie rozrysowałem blokowo i chciałem to tu wkleić, ale niestety nie mam jak.

Ogólnie powiem tak. Jeśli was zanudziłem to w ogóle nie odpisujcie na ten temat, ale jeśli ktoś ma jakiś pomysł napisamia do tego kodu to będe wdzięczny. Ja wgłębiając się w tajniki baskoma zacząłem już widzieć różne rozwiązania, ale posklejanie tego w całość nie będzie proste.
Już mi prawie coś świta jak to napisać, ale to jeszcze chyba za wysokie progi. Jeszcze może jakbym miał tydzień to może by się udało, ale 3 dni to za mało.
Bardzo prosze sznownych kolegów elktroników programistów o jakieś porady.

Wiem że ciężko traktujecie takie tematy patrząc na to forum, ale gdzie miałbym się zwrócić jak nie tutaj.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Re: Czy to może być zegar??

Postautor: pajaczek » 13 gru 2006, o 01:43

Zacząłem jakiś trzy dni temu "programować" w bascomie, bo tak nam kazano!!!
"Nam strzelac nie kazano..."

Ale co się okazało bardzo mi się spodobał ten bascom. Niestety tydzień czasu na napisanie programu odsługującego konkretne urządzenie to stanowczo za mało.
Tydzien czasu to az nadto by popelnic takie dzielo w dowolnym jezyku... No chyba ze do tego dojdzie jeszcze nauka podstaw programowania czy budowy uC.

Moje zadanie to zbudować zegar zliczający w dół i włączenie przy okazji dwóch urządzeń. Oczywiście profesorek chce widzieć jak to mu sie tam zlicza, (...)Bardzo prosze sznownych kolegów elktroników programistów o jakieś porady.

Wiem że ciężko traktujecie takie tematy patrząc na to forum, ale gdzie miałbym się zwrócić jak nie tutaj.[/quote]

Ciezko to sie patrzy, jak ktos chce dostac gotowizne, nie wykazujac chocby kszty inwencji. Jednak jesli chcesz sie uczyc, to choc nie jestem expertem (czy nawet milosnikiem) bascoma, to sluze pomoca. Choc chetnie ustapie programistyczne wsparcie innym (przynajmniej w bascomie).

Masz jakies wytyczne odnosnie uC ??
Schematy podlaczenia wyswietlacza mozesz sobie w sieci poszukac, ew. zerknij na jakis projekt z EP. Przy podlaczaniu przyciskow nie zapomnij o eliminacji drgania stykow (mozesz to zrobic sprzetowo - np. proste RC, lub programowo - np. przy uzyciu licznika).

Program wlasciwie opierac sie bedzie na jednym przerwaniu od timera (najlepiej chyba 16 bit) odmierzajacego 1 min (badz jakas rowna czesc min). I co ten okres obnizajacego wartosc "pozostalych minut" - realizujacego przy okazji wizualizacje wyniku. Pomijam oczywiscie sekwencyjny fragment poczatku programu (wyswietlenie przywitania, pobranie czasu, start).

Ogolnie program jest raczej banalny w zalozeniu. Wiec uszy do gory i do dziela. Jak masz pytania to smialo, choc milej widziane konkretne problemy, np. mam taki to a taki kod, ale cos mi w tym oto miejscu dziwnie dziala :mrgreen:

badi
-
-

Postautor: badi » 13 gru 2006, o 13:04

Oj właśnie o to mi chodzi, że tutaj nikt nie lubi "gotowczyków". Ja sam tego nie lubie, bo to niezgodne z moim kodeksem elektronika. Ale jak już wspomniałem, czas tu odgrywa główną rolę. Właśnie chciałbym długo dłużej posiedzieć przy tym, ale się po prostu nie da. Może dla przyjemności troche w święta więcej tego łykne, bo to najbliższy taki wolny termin. A co najgorsze mam jeszcze w szkole dużo innych przedmiotów, o których też nie moge zapomnieć.

A więc wracając do problemu.
Pierwsze 3 dni spędziłem na zrobienie zestawu uruchomieniowego ZL2AVR z książki Marcina Wiązania. Wczorajszym wieczorkiem zacząłem czytać właśnie jego książke i dla sprawdzenia płytki i układu, wgrałem mu programik wysterowujący 2 diodki. He he i działało. Ale radoche miałem. A co do literatury, lepiej zacząć od właśnie tej książki czy przeczytać Mikroprocesorową Oślą Łączke? Bo ta książka niby jest od podstaw , ale....

A więc jeśli chodzi o up to na pewno atmega 8, ale nie wiem czy on da rade obsłużyć wyświetlacz 2*16 (jeszcze nie doszedłem do tego wątku, może palnąłem głupote, ale za pare godzin do tego dojde heh).Oczywiście up może być dowolny, ale taki żebym mógł go zaprogramować na tym układzie startowym i tam go odpalić.

Jeśli chodzi o styki, to rozwiązanie całkowicie cyfrowe, czyli za pomocą licznika.
Właściwie taki układ zegara zrobiłbym od ręki za pomocą cemosów na wyśw. LED ale niestety nie moge. A szkoda bo cyfrówka to mój "konik" i jestem z tego nawet dobry, co mi się przydaje podczas badania tajników bascoma

Właściwie jeśli chodzi o ukłąd ideowy to już mam go w głowie. Teraz tylko program i było by gotowe. Mam pytanko, jak się wgrywa rysuneczki na forum. Jakby co to jest moje gg 3517508. Jeśli uda mi się podłączyć załącznik, to tam będzie rysuneczek jak ja to widze.
Załączniki
schamat blokowy i iedeowy.jpg

mw
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: mw » 13 gru 2006, o 16:07

W Bascom jest mozliwosc obslugi wyswietlaczy 2x16 znakow a nawet wyswietlaczy o wiekszej liczbie znakow i linii.

badi
-
-

Postautor: badi » 13 gru 2006, o 18:47

Tak, to już dzisiaj właśnie wyczytałem. Z resztą podłączenie też jest banalne. Wciąga ten bascom jak narkotyk.

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”