Witam Forumowiczów Portalu!!!
Mam problem z I2C w BASCOM'ie.
Mój program docelowy jest za duży w relacji do kompilatora BASCOM AVR 1.11.8.1 (DEMO) i za radą kolegi, chcę podzielić go na "części" korzystając z I2C. W podręczniku "Programowanie mikrokontrolerów AVR w języku BASCOM" M. Wiązania, jest trochę zbyt mało o I2C. Stoję przed problemem: jak "ustawić" program master i programy slave, aby coś ruszyło. Nadmieniam, że nie korzystam z pamięci EEPROM, jedynie flash (programu). Wysyłam do slave'a 11 bitów a w odpowiedzi mam mieć 42 bity (dawa wektory po 22 bity). Oczywiście wysyłane też może być 22 bity (każdy jako "podwójny").
Reasumując: szukam jakiegoś prostego przykładu na programy slave oraz jeden master z dobrym komentarzem.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za cenne rady!!!
Ps.: myślę na początek o prostym teście - wpisuję A i B, jeden z procków slave doda je zaś drugi np. pomnoży (wynik na LCD). W ten sposób mogę "zaglądnąć" do wnętrza procesorów i kontrolować ich poprawne działanie.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięBASCOM i I2C
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy