Witam. Pierwszy raz wykorzystuję przetwornik ADC i już na samym początku napotkałem duży problem. Używam procka Atmega8 na wej adc0 podaję napięcie z wyjścia wzmacniacza operacyjnego. Jest to stałe napięcie, jego wartość może powoli się zmieniać, lecz podczas testów nie zmienia się a na wyjściu przetwornika otrzymuję różne chaotyczne wartości oscylujące wokół jakiejś średniej wartości, nawet o +-40. Dzieje sie tak nawet dokonując 20 pomiarów na sekunde, każdy wynik jest inny. Próbowałem uśrednić tą wartość ale daje to marny efekt gdyż za każdym razem średnia jest o wiele inna. Pozatym uśredniając tracę dokładność a mnie interesuje 10bitów.
Czy może już ktoś z was się spotkał z takim problemem? Bardzo proszę o pomoc.
[ Dodano: 20-10-2006, 10:48 ]
Jyż rozwiązałem problem, trochę teorji i się udało Opiszę rozwiązanie ku przestrodze innym. Działo się tak dlatego, ponieważ bezpośrednio podłączyłem wyj WO do wejścia ADC. Problem rozwiązało włączenie w szereg filtru RC, R=10k, C=100n. Temat uważam za zamknięty.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięProblem z przetwornikiem ADC w M8
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
-
- -
- Kontaktowanie: