Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

problemik z UART waitkey

rdt
-
-
problemik z UART waitkey

Postautor: rdt » 18 paź 2006, o 23:04

witam
procek 89c2051 i bascom 51
problem
bawie takim sobie miernikiem ktory podaje napiecie poprzez RS
ale wartość tego napiecia jest podawana jako któryś tam bajt z kolei i tu jest problem:
- moge albo zadeklarować długaśnego nikomu niepotrzebengo stringa i z niego wyciagac interesujący mnie bajt co odpada ze wzgledu na ograniczenie do 2 kB a chcialem cos niecos jeszcze dodac
-albo chcialem coś takiego zrobic

Kod: Zaznacz cały

dim znak as byte dim licznik as byte dim napiecie as string*4 baud=2400 Print "019" 'komenda po wysłaniu ktorej miernik zaczyna transmisje do Znak = Waitkey() Licznik = Licznik + 1 If Licznik = 38 Then 'miejsca 39,40 i dalsze to wlasnie informacja ktora mnie interesuje Exit Do End If loop Input napiecie
niestety przy czekaniu znak= waitkey() program sie - zawiesza jakby -
o dziwo jezeli zadeklaruje dlugiego stringa jak mowilem juz wczesniej wszystko jest OK

mw
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: mw » 19 paź 2006, o 15:44

Czy nie odbiera zadnego znaku?
A moze odbierane jest mniej danych niz wartosc licznika.

rdt
-
-

Postautor: rdt » 19 paź 2006, o 19:07

zrobiłem tez programik ktory ma za zadanie odebrać jeden znak a po upływie jakiegoś czasu sprawdza -
odmierzam czas za pomocą timera i przy waitkey niestety jakby nie odbierał nic
zaraz bede dalej walczyl ale na poczatek mysle ze wartto prZelutowac polaczenia na plytce

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”