Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Atmega 8535

Awatar użytkownika
vcd_a
-
-
Kontaktowanie:
Atmega 8535

Postautor: vcd_a » 11 sie 2006, o 20:14

Witam, właśnie kupiłem sobie Atmege 8535 i chciałbym się nia trochę pobawić, zrobiłem już programator ISP i Bascom wykrywa uC. Jednak mam kilka pytań co do samego odpalenia uC czy zasilanie musze podawać tylko do wejścia VCC czy też do AVCC, tak samo z masą czy tylko do GND czy też do AGND. Chciałem jeszcze napisać prosty programik na sam początek z diodką, że jak wcisne przycisk to się zapali diodka, napisałęm taki program:

Kod: Zaznacz cały

Config Portc = &B11111111 Portc = &11100000 Config Portd = &B00000000 Portd = &B10111111 Do If Pind.6 = 1 Then Pinc.3 = 1 End If Loop End
Jednak nie wiem czemu, ale Bascom przy kompilacji wyrzuca kupe błędów, czy możecie mi powiedzieć gdzie są te błędy, a i jeszcze czy do 8535 potrzebuje zewnętrzny kwarc?, pozdrawiam Krzysiek

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 11 sie 2006, o 21:18

Jesli nie kozystasz z analogowego wyposazenia uC (przetworniki AC, CA...), to nie musisz podlaczac AVCC (choc nic nie zaszkodzi, jesli podlaczysz). Zasilanie wyprowadzone jest osobno, poniewaz czesto zasila sie je z osobnych zrodel, eliminujac tym samym zaklocenia jednych przez drugie. Nic sie jednak nie stanie, jesli podlaczysz VCC i AVCC (przynajmniej w fazie nauki)

Piszac ten program z przyciskiem, wez pod uwage piekne (i czesto wnerwiajace zjawisko) tzw. drgajacych stykow. Jak sie go pozbyc programowo czy sprzetowo, poczytaj w sieci.

Co do bledow... przynajmniej ja nie moge... wypadalo by zabys zacytowal ta "kupe bledow". Na moj gust to brak tu jakiegos naglowka programu. Chociazby okreslenia uC, kwarcu (podaje sie w bascomie zdajsie), itp.

Pozatym nie podoba mi sie ten fragment

Kod: Zaznacz cały

Do If costam Then costam End If Loop End
Takie troche dziwne skrzyzowanie, ktore nie powinno dzialac. No ale bascom jest inny, a ja znam go slabo. W kazdym badz razie zaden normalny jezyk (wyzszego poziomu) nie przyjolby tego.

Kwarca zewnetrznego podlaczac nie musisz... 8535 ma wbudowany oscylator (choc malo dokladny, to jednak do nauki wystarczy). Tylko nie zacznij sie bawic fusebitami, i nie przelacz sobie oscylatora na zewnetrzny, bo wowczas juz bedziesz musial podlaczyc (by odblokowac :twisted: ).

teedd
-
-

Postautor: teedd » 13 sie 2006, o 09:27

Witam.
Jak juz pisał kolega pajaczek, na początku programu brakuje Ci definicji procesora, dla którego kompilujesz program. Kompilator musi to wiedzieć. Czyli np.:
$regfile = "8535def.dat"
Później zamiast
Portc = &11100000 ma być Portc = &B11100000

Pinx.y służy do odczytu stanu danego wejścia, a nie do zapisu jego stanu, więc się nie dziw, że przy:
Pinc.3 = 1
kompilator się burzy. To błąd często popełniany przez rozpoczynających przygodę z Bascomem i jest mu poświęcona sekcja Newbie problems w helpie. Pooglądaj przykładowe programiki w katalogu Samples i będziesz wiedział, jak rozwiązać swój problem.
teedd

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”