Zwracam się do was z prośbą o wytłumaczenie mi do czego służa parametry HW Stack ,Soft Stack i Framesize ? Napisałem program na M32 który od pewnego momentu zaczął pracować dość niestabilnie. Mam podejżenie że żle mam ustawione te właśnie parametry. Tylko nie wiem jak mam je ustawić, jak się je oblicza?
Z góry bardzo dziękuje za informacje.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięDo czego służą parametry HW Stack ,Soft Stack i Framesize ?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
HW Stack (Hardware Stack) - tzw. stos.
Przykładowo, jeżeli nastąpi przerwanie, procesor odkłada dotychczasową pracę na stos (zapamiętuje stan najważniejszych rejestrów procesora, adres tej częsci programu, w której przerwał działanie), przechodzi do procedury obsługi przerwania, kończy tą procedurę, pobiera dane ze stosu (adresy) i powraca do wykonywania dalszej części programu - zaczyna od miejsca, w którym nastąpiło przerwanie.Stos to nie jakaś specyficzna część mikroprocesora, to po prostu zarezerwowana część pamięci RAM.
Stos także jest wykorzystywany przy poleceniach GOSUB...RETURN.Parametry Soft Stack i Framesize określają dodatkowo, ile pamięci RAM zostaje zarezerwowane na potrzeby tzw. stosu programowego i ramki, co jest potrzebne przy korzystaniu z wyświetlacza LCD i tzw. zmiennych lokalnych.