Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

DS1820 i przerwania

edekroman
-
-
DS1820 i przerwania

Postautor: edekroman » 3 lip 2006, o 16:37

Witam szanownych

Spotkałem sie z problemem odbioru danych z 1wire DS1820, przeczytałem niektore watki które związane były z tym problemem, jednak nie rozwiązały problemu.

Mianowicie AtmegaM32 zegar zew 4Mhz, urządzenia zewnetrzne jakie chce obslugiwac to klawiatura 4x3 multipleksowana programowo bez uzywania ukladow cyfrowych, DS1820 x 2 , dodatkowo PCF8535 i RS232 ,

Rozplanowalem sobie działanie układu w ten sposob

timer0 obsluguje DS1820
Timer1 obsluguje RS232
Timer2 obsluguje np Soft clock

w programie glownym mam procedure multipleksowania klawiatury.

No i problem jest taki przy właczonych przerwaniach DS1820 daje temperature 0 stopni.

Zauwazylem ze nie ma znaczenia gdzie obsluguje DS`a, czy na przerwaniu czy w programie glownym, wystarczy ze w programie glownym zczytuje temperature i wlacze timer0, w ktorym nic sie nie dzieje temp = 0 ...przy wylaczonych licznikach jest OK.

Wiec zorbilem sobie cos takiego ze na czas zczytywania DS1820 wylaczam przerwania, jest to dla mnie zle rozwiazanie bo gdy ktos bedzie podpiety RS232 a zczytuje teperature co ok 30 sekund to transmisja bedzier zrywana...

jakies pomysly? Prosze o pomoc i dziekuje zarazem.

Łukasz

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”