Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Odbiornik podczerwieni w standardzie REM 305

witold16
-
-
Odbiornik podczerwieni w standardzie REM 305

Postautor: witold16 » 24 cze 2006, o 21:02

Witam

Chciałbym zrobić sterowanie oświetlaeniem w pokoju za pomocą piltota od wieży THOMSON
Altima 3580 . Rozebrałem pilot i pisało tam : REMOTE CONTROL REM 305
Wszystko jest sterowane scalakiem HT 6222 . Patrzałem na note katalagowa tego scalaka okazało sie ze pracuje na częstotliwasci 38 khz. Chce zrobic aplikacje która odbierałaby sygnał z piltota i właczała lub wyłaczla żarówke. Układ chce wykonac na AT90S2313 -z dużym zapasem powinien starczyc.Ma ktos jakis pomysł na program w bascomie obsługujący sygnał z tego pilota. W nocie podane dane w biniarach przy nacisnieciu okreslonegom klawisza.
Jeśli ktoś ma jakies informacje na temat jak to zrobic piszcie . Każda rada może okazac sie przydatna

Pozdrawiam

szymel
-
-

Re: Odbiornik podczerwieni w standardzie REM 305

Postautor: szymel » 25 cze 2006, o 12:52

Witam

Chciałbym zrobić sterowanie oświetlaeniem w pokoju za pomocą piltota od wieży THOMSON
Altima 3580 . Rozebrałem pilot i pisało tam : REMOTE CONTROL REM 305
Wszystko jest sterowane scalakiem HT 6222 . Patrzałem na note katalagowa tego scalaka okazało sie ze pracuje na częstotliwasci 38 khz. Chce zrobic aplikacje która odbierałaby sygnał z piltota i właczała lub wyłaczla żarówke. Układ chce wykonac na AT90S2313 -z dużym zapasem powinien starczyc.Ma ktos jakis pomysł na program w bascomie obsługujący sygnał z tego pilota. W nocie podane dane w biniarach przy nacisnieciu okreslonegom klawisza.
Jeśli ktoś ma jakies informacje na temat jak to zrobic piszcie . Każda rada może okazac sie przydatna

Pozdrawiam
Myśle , że to nie będzie trudne :D
Wyjście scalonago odbiornika podczerwieni , podłączyć pod zewnętrzne przerwanie INTx.Wyzwalanie ustawić na zbocze opadające , timer ustawić tak , by ustawiał jedną ze swoich flag (TOIEx lub OCIE1A) po np. 1.68ms(3x0.56ms) , zbadać stan tej flagi w obsłudze przerwania INTx , skasować ją i wyzerować licznik(i) timera.Wartość flagi , będzie reprezentować odebrany bit.Pierwsze zbocze , to nagłowek transmisji i należy to uwzględnić w procedurze przerwania INTx.Po odebraniu 32 bitów (4xbajt) , wykonać XOR na 2 ostatnich i jeśli wynikiem tej operacji będzie 0 , tzn. że transmisja przebiegła pomyślnie.Warto wprowadzić w kodzie jakieś zabezpieczenia , przed przypadkowymi impulsami mogącymi pojawić się na wyjściu odbiornika podczerwieni.Rozwiązań zapewne jest więcej :D

Piotrek

witold16
-
-

Postautor: witold16 » 25 cze 2006, o 13:47

Ok zmieniłem pin wejscia dla 90s2313 wybrałem pind.3
Spróbowałem napisać program do tego

$crystal = 4000000
do
config pind.3 = input
config pinb.2 = output
dim A as byte
a=010000
IF a=010000 then
toggle = pinb.2
end if
loop
end

To jest mój pierwszy program :)

W załaczniku umieszczam note katalogowa tego scalaka który jest w pilocie
Załączniki
HT6222.zip
(183.01KiB)Pobrany 118 razy

szymel
-
-

Postautor: szymel » 25 cze 2006, o 15:03

..To jest mój pierwszy program :)
Więc czeka Cię długa i ciernista droga , zanim sam napiszesz program dekodujący dane , przesyłane z Twojego pilota :(

Piotrek

PS
Co Twoim zdaniem , oznacz zapis a=01000 :?:

witold16
-
-

Postautor: witold16 » 25 cze 2006, o 15:50

w nocie byla taka tabelka i tam na pewien klawisz bylo napisane zapis biniarny 01000 :D
tak se wpisałem. Ale początek chyba jest dobry :D bo zamierzam zastosowac 4 mhz kwarc .
No tutaj w moim pilocie rzeczywiscie bedzie ciernista droga bo to nie jest rc5 do którego sa gotowe biblioteki. Ale reszta programu tez jest chyba w miare dobra tylko trzeba wiedziec jak ta danę z pilota zapisac w kompilatorze. No ale z tym zapisem to rzeczywiscie kaszane odwaliłem. Jak byś mógł to napisz jak skonfigurowac odbiór danych

albo powiedzcie jak pisze sie procedury do nietypowego piolota

Fredy
-
-

Postautor: Fredy » 27 cze 2006, o 22:35

nie wgłębiając sie w szczegóły powinieneś napisać a=&b010000 jesli podajesz wartość binarnie.
A tak poza tym to na początek powinieneś znależć sobie coś bardziej trywialnego. :570:

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”