Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

spowolnienie działania i2c

preev
-
-
spowolnienie działania i2c

Postautor: preev » 8 maja 2006, o 18:35

witam
mam pytanie czy w bascomie da się w jakiś sposób spowolnić i2c, żeby można było na oscyloskopie zobaczyć przebieg transmisji danych?? :?
pozdrawiam :)

Adam Ruta
-
-

Postautor: Adam Ruta » 8 maja 2006, o 19:23

CONFIG I2CDELAY = value
gdzie value zawiera się pomiędzy 1 a 255.

Standardowo w Bascomie I2C pracuje tak z częstotliwością 200kHz, co odpowiada value=5
przy value=10 szyna pracuje z częstotliwością 100kHz. Niestety parametr 255 raczej nie pozwoli Ci na spowolnienie szyny do prędkości, przy której mógłbyś obserwować przebiegi. Wiąże się to ze zmiennością przesyłanego przebiegu. Do tego raczej potrzebny jest rejestrator.

Wyjaśnij, co chcesz zrobić może podpowiem inny sposób podejrzenia, co się dzieje na szynie - jest parę "myków".

Adam.

preev
-
-

Postautor: preev » 8 maja 2006, o 19:52

Wyjaśnij, co chcesz zrobić może podpowiem inny sposób podejrzenia, co się dzieje na szynie - jest parę "myków".

Adam.
Chciałbym zaobserwować (o ile się da) zmianę stanów linii SDA i SCL z niskich na wysokie, ale w tabeli parametrów czasowych znalazłem ograniczenia dla czasów narastających i opadających zbocz sygnałów SDA i SCL - odpowiednio 1000 i 300 ns - i tego się chyba nie zauważy na oscyloskopie ;)

P.S. A co można bez zbytniego kombinowania zauważyć na oscyloskopie pod kątem i2c??

Pozdrawiam, preev

Adam Ruta
-
-

Postautor: Adam Ruta » 8 maja 2006, o 21:03

Moim zdaniem niewiele (stosując zwykły oscyloskop). Jeśli dysponujesz oscyloskopem cyfrowym to w trybie śledzenia można coś obejrzeć.
Jeśli temat będzie aktualny do 20 maja to mogę spróbować zrobić dla Ciebie zrzuty (do plików graficznych) zboczy narastających i opadających sygnałów SDA i SCL. Do 20 wszystkie siły koncentruję na DIY.

Adam.

preev
-
-

Postautor: preev » 9 maja 2006, o 07:22

Moim zdaniem niewiele (stosując zwykły oscyloskop). Jeśli dysponujesz oscyloskopem cyfrowym to w trybie śledzenia można coś obejrzeć.
Jeśli temat będzie aktualny do 20 maja to mogę spróbować zrobić dla Ciebie zrzuty (do plików graficznych) zboczy narastających i opadających sygnałów SDA i SCL. Do 20 wszystkie siły koncentruję na DIY.

Adam.
OK w takim razie poczekam do 20 maja ;)
Dzięki i pozdrawiam, preev

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”