witam wszystkich
na biurku stoi:
-kit AVT2500
-programator ISP (standard 10 PIN)
-ATtiny2313
-kwarc 20 MHz
pytanie,jak to wszystko polaczyc zeby dzialalo.
a najkonkretniej chodzi mi o programator:
na plytce kitu jest 6 pinowe zlacze do ISP,patrze od dolu plytki i tylko 4 piny sa polaczone z uC
1) jak ja mam polaczyc swoj programator z tym ukladem zeby wszytko ladnie chodzilo?
2) macie moze jakis kurs do BASCOMa AVR czy moze ten co byl w EDW na 8051 bedzie dobry?
3) czy kwarc 20 MHz bedzie dobry do tego procka? (attiny2313-20PU)
pozdr

Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięATtiny2313 na AVT2500
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
oto odpowiedzi na pytania 2 oraz 3:
odpowiedź 2)
BASCOM AVR od BASCOM,a 8051 nie różni się zbyt wiele. Ale jak chcesz mieć pewność to polecam książkę "Programowanie mikrokontrolerów AVR w języku BASCOM" Marcina Wiązani. Albo "Mikroprocesorowa Ośla Łączka " który był w EdW a teraz to już bodajże jest książeczka
odpowiedź 3)
Teoretycznie tak, ale z tak szybkim kwarcem może Ci się procek wieszać. Można zastosować
Na pierwsze pytanie nie znam odpowiedzi w 100%, więc nie odpowiem(bo znowu Endzik mi da rózgą)
odpowiedź 2)
BASCOM AVR od BASCOM,a 8051 nie różni się zbyt wiele. Ale jak chcesz mieć pewność to polecam książkę "Programowanie mikrokontrolerów AVR w języku BASCOM" Marcina Wiązani. Albo "Mikroprocesorowa Ośla Łączka " który był w EdW a teraz to już bodajże jest książeczka
odpowiedź 3)
Teoretycznie tak, ale z tak szybkim kwarcem może Ci się procek wieszać. Można zastosować

Na pierwsze pytanie nie znam odpowiedzi w 100%, więc nie odpowiem(bo znowu Endzik mi da rózgą)
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
No moze nie wszystkie
Warto zawsze przed wlutowaniem zapoznac sie z dokumentacja. Scislej mowiac z opisem dotyczacym bledow tranmisji UART. W tym przypadku kwarc o ktory pytasz 11,0592 daje mozliwosc komunikacji szeregowej z bledem na poziomie 0% ponizej 250kbps (blad odnosi sie tylko do predkosci standardowych dla innych mozna go prosto obliczyc) co zapewne 200% pokrywa sie z potrzebami Twojego programatora.
Pozdrowienia

Pozdrowienia
niniejszym rozwiazalem swoj problem
))
co bylo nie tak?
po 1 programator: pasuje kazdy standardowy isp,trzeba tylko mala przejscioweczke zrobic na odpowiednie wyjscia
po 2 zworki: odwracamy plytke i lutujemy drucikami 4 zworki: A,B,C i czwarta nie oznaczona,ale latwo znalesc...
po 3 zworka '51/AVR: odwracamy plytke i co widzimy? w rzeczywistosci piny '51 tejze zworki sa...zwarte sciezka,nalezy ja przerwac,wtedy konczy sie problem z siadaniem ukladu i grzaniem stabilizatora...
no i uklad avt2500 dziala poprawnie z uC Attiny2313,sprawdzilem osobiscie
))
pomoglo: pl.misc.elektronika
ENJOY!

co bylo nie tak?
po 1 programator: pasuje kazdy standardowy isp,trzeba tylko mala przejscioweczke zrobic na odpowiednie wyjscia
po 2 zworki: odwracamy plytke i lutujemy drucikami 4 zworki: A,B,C i czwarta nie oznaczona,ale latwo znalesc...
po 3 zworka '51/AVR: odwracamy plytke i co widzimy? w rzeczywistosci piny '51 tejze zworki sa...zwarte sciezka,nalezy ja przerwac,wtedy konczy sie problem z siadaniem ukladu i grzaniem stabilizatora...
no i uklad avt2500 dziala poprawnie z uC Attiny2313,sprawdzilem osobiscie

pomoglo: pl.misc.elektronika
ENJOY!