Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięATTINY2313 i bascom (stary AVR90S2313 niedostępny)
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
Witam, mam pytanie.
Czy Bascom kompiluje dla nowinki: ATTINY2313, a jeśli tak, to od jakiej wersji biblioteki dla nowych uP Atmela są w nim dostępne?
Czy za pomocą Bascom AVR 1.11.7.3 skompiluję program dla ATTINY2313?
Czy Bascom kompiluje dla nowinki: ATTINY2313, a jeśli tak, to od jakiej wersji biblioteki dla nowych uP Atmela są w nim dostępne?
Czy za pomocą Bascom AVR 1.11.7.3 skompiluję program dla ATTINY2313?
Witam,
Timery T/C0, T/C1, polecenia z grupy WAIT, itd. odmierzają czas wolniej niż w poprzedniej wersji tego uC.
Procki współpracują z kwarcem 4MHz (+kondensatory 2x 33pf).
Co zrobić, żeby program działał normalnie pod ATTINY2313?
Moje pytanie jest takie: dlaczego Tiny2313 jest "wolniejszy" od swojego poprzednika 90S2313? Do obydwu porcesorów wgrałem ten sam program (prosty stoper z dokładnością do 0,1s - współpracuje z kitem AVT-3500) i różnica jest duża. 90S2313 zlicza czas ok, wszystko jest dobrze, natomiast Tiny2313 zlicza o wiele wolniej i widać migotanie wyświetlacza (zbyt mała częstotliwość odświeżania ).I niestety Tiny troszeczkę się rożni od 2313.
Teoretycznie jest to samo ale jakoś więcej miałem zaufania do saterj 2313
Timery T/C0, T/C1, polecenia z grupy WAIT, itd. odmierzają czas wolniej niż w poprzedniej wersji tego uC.
Procki współpracują z kwarcem 4MHz (+kondensatory 2x 33pf).
- Załączniki
-
- program.rar
- (1.33KiB)Pobrany 246 razy
Przyczyny moga byc dwie (co najmniej ):Moje pytanie jest takie: dlaczego Tiny2313 jest "wolniejszy" od swojego poprzednika ....
1) ustawienie oscylatora wewnetrzego jako zrodlo zegara systemowego
2) zly wybor trybu obslugi oscylatora krystalicznego - rejestr CSEL
Wszystko na ten temat w dokumentacji.
Powodzonka
Stan