Witam
Czy może ktoś z Szanownych Forumowiczów zajmował się programowaniem układu W3100A w języku C ? Próbuję napisać własną bibliotekę dla kompilatora CodeVisionAVR ale narazie utknąłem na obsłudze wskaźników układu W3100A. Może jest ktoś kto mógłby napisać jak ustawiać te wskaźniki i dlaczego są one 4-bajtowe ? Może ktoś napisał już tą bibliotekę dla CodeVision lub przerobił tą co udostępnia producent dla AVRGCC ?
Za wszelkie info wielkie dzięki !
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięObsługa W3100A w C
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
Też kombinuje zrobić prosty serwerek.
Konfiguracje też mam za sobą i pingować mogę. Próbuje ustawić układ w tryb serwera i robię po kolei:
- w rejestrze SOPR ustawiam protokół TCP (SOCK_STREAM)
- w rejestrze SPR ustawiam numer portu którego będzie nasłuchiwał serwer
- inicjalizuję socket komendą SOCK_INIT w rejestrze C0_CR (używam socket 0)
- czekam na przerwanie zgłaszające zakończenie inicjalizacji socketu
- odczytuję status socketu z rejestru SSR i mam SOCK_INIT (0x0E) - to chyba prawidłowo ?
- ustawiam socket w tryb serwera komendą LISTEN w rejestrze C0_CR
- odczytuje znowu status socketu z SSR i chyba powinno być SOCK_LISTEN a ja mam dalej status SOCK_INIT...
Wydaje mi się, że serwer powinien już nasłuchiwać, ale status nie jest ten i żadnym programem nie da się uzyskać połączenia. Nie wiem czy powinienem zrobić coś jeszcze ?
Może powinienem przed wywołaniem komendy LISTEN ustawić wskaźniki (RW_PR, RR_PR i reszta) ?
[ Dodano: 31-05-2006, 19:24 ]
Po dość długiej przerwie wreszcie opanowałem ten nieszczęsny scalak Jeśli ktoś będzie miał problemy z nim służę pomocą.
Pozdrawiam!
Konfiguracje też mam za sobą i pingować mogę. Próbuje ustawić układ w tryb serwera i robię po kolei:
- w rejestrze SOPR ustawiam protokół TCP (SOCK_STREAM)
- w rejestrze SPR ustawiam numer portu którego będzie nasłuchiwał serwer
- inicjalizuję socket komendą SOCK_INIT w rejestrze C0_CR (używam socket 0)
- czekam na przerwanie zgłaszające zakończenie inicjalizacji socketu
- odczytuję status socketu z rejestru SSR i mam SOCK_INIT (0x0E) - to chyba prawidłowo ?
- ustawiam socket w tryb serwera komendą LISTEN w rejestrze C0_CR
- odczytuje znowu status socketu z SSR i chyba powinno być SOCK_LISTEN a ja mam dalej status SOCK_INIT...
Wydaje mi się, że serwer powinien już nasłuchiwać, ale status nie jest ten i żadnym programem nie da się uzyskać połączenia. Nie wiem czy powinienem zrobić coś jeszcze ?
Może powinienem przed wywołaniem komendy LISTEN ustawić wskaźniki (RW_PR, RR_PR i reszta) ?
[ Dodano: 31-05-2006, 19:24 ]
Po dość długiej przerwie wreszcie opanowałem ten nieszczęsny scalak Jeśli ktoś będzie miał problemy z nim służę pomocą.
Pozdrawiam!