Witam
Jak w bascomie pomnozyc liczby 4 bajtowe jezeli wiem ze wynik ma byc wiekszy niz 4 bajty ??
Dziekuje za podpowiedz
JAcekR
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięmozenie liczb 4 bajtowych
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
fachowcem od bascoma neijestem ale masz tu taki praktyczny sopsób jeśli przy takiej rozdzielczosći(4 bajty) nie zalwzy ci na 100% dokłądnosci to sobie podziel najpierw jedną daną przez 10/100/1000 itd z tym ze utracisz wtedy kilka njpłodszych bitów.... a po operacji mnozenia wiesz ze masz wynik np 1000razy mniejszy. no ale tak jak mowie jest to sposób bardzo zgrobny.
Dzieki za odpowiedz
Dzis w nocy znalazlem sposob
liczby 4 bajtowe dzielimy na 2 bajtowe . mnozymy kazda z kadza w kazdym wyniku odpowiednio przesuwamy bajty i dodajemy do siebie.
oczywiscie wynik jest w 2 zmiennych 4bajtowych wtenczas ale jest mozliwosc mnozenia
Oczywiscie a ASM jest to prostsze bo mam gotowe procedury do tego ale chcialem to zrobic w bascomie
Dzis w nocy znalazlem sposob
liczby 4 bajtowe dzielimy na 2 bajtowe . mnozymy kazda z kadza w kazdym wyniku odpowiednio przesuwamy bajty i dodajemy do siebie.
oczywiscie wynik jest w 2 zmiennych 4bajtowych wtenczas ale jest mozliwosc mnozenia
Oczywiscie a ASM jest to prostsze bo mam gotowe procedury do tego ale chcialem to zrobic w bascomie