Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

mozenie liczb 4 bajtowych

JacekR
-
-
mozenie liczb 4 bajtowych

Postautor: JacekR » 6 lut 2006, o 13:14

Witam

Jak w bascomie pomnozyc liczby 4 bajtowe jezeli wiem ze wynik ma byc wiekszy niz 4 bajty ??

Dziekuje za podpowiedz
JAcekR

Czajnik
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Czajnik » 7 lut 2006, o 07:58

fachowcem od bascoma neijestem ale masz tu taki praktyczny sopsób jeśli przy takiej rozdzielczosći(4 bajty) nie zalwzy ci na 100% dokłądnosci to sobie podziel najpierw jedną daną przez 10/100/1000 itd z tym ze utracisz wtedy kilka njpłodszych bitów.... a po operacji mnozenia wiesz ze masz wynik np 1000razy mniejszy. no ale tak jak mowie jest to sposób bardzo zgrobny.

JacekR
-
-

Postautor: JacekR » 7 lut 2006, o 08:11

Dzieki za odpowiedz :)
Dzis w nocy znalazlem sposob

liczby 4 bajtowe dzielimy na 2 bajtowe . mnozymy kazda z kadza w kazdym wyniku odpowiednio przesuwamy bajty i dodajemy do siebie.
oczywiscie wynik jest w 2 zmiennych 4bajtowych wtenczas ale jest mozliwosc mnozenia :)
Oczywiscie a ASM jest to prostsze bo mam gotowe procedury do tego ale chcialem to zrobic w bascomie :)

Czajnik
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Czajnik » 7 lut 2006, o 13:10

to to ja wiem bo tez wole asm:) dla meni wogole bascom jest bez sensu choć przyznam ze dawno temu tez od niego zaczynałem...

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”