Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Regulacja

Oleg
-
-
Regulacja

Postautor: Oleg » 24 paź 2005, o 15:05

Jak napisać w miarę prosto podprogram, aby regulować triakiem napiecie sieciowe ( coś jak PWM ale wiadomo sterowane dodatkowo w zerze sieci ). Jest takie cos jak AVT 2623 ale bardzo rozbudowane programowo , może ktoś ma to bardziej uproszczone.

rdt
-
-

Postautor: rdt » 3 lis 2005, o 23:12

być moze ze niedlugo bede miał- ale niestety tylko fazowe potrzebuje z tego wyciągnąć
jest jeszcze kit AVT - 89c2051 z samym sterowanie grupowym
juz znalazlem jest to kit AVT-861

skorpik
-
-

Postautor: skorpik » 5 lis 2005, o 21:35

Do regulacji napięcia nadaje się tylko sterowanie fazowe. Sterowanie grupowe można zastosować raczej do obciążeń typu grzałka. Realizacja programu sterowania fazowego jest względnie prosta w assemblerze (dokładność czasowa). Języki wysokiego poziomu nie dają takiego panowania nad czasem, a czas w tym przypadku jest bardzo ważny. Ja pisałem kiedyś taki program dla PIC-ów. Algorytm opierał się na pobraniu z tablicy czasu, jaki ma upłynąć od przejścia napięcia przez zero do momentu włączenia triaka. Odpowiednie wartości policzyłem wcześniej. Zwracam jednak uwagę, że te odstępy nie mogą być jednakowe bo regulacja nie będzie liniowa. Ja korzystając z całek podzieliłem połówkę sinusoidy na figury o identycznych polach powierzchni i dopiero obliczone czasy dały regulację liniową.

rdt
-
-

Postautor: rdt » 11 lis 2005, o 00:43

Ja zrozumialem kolege ze wlasnie chcial grupowe - co do uzycia bascoma do sterowania fazowego to uwazam ze sie da to zrobic - potrzeba sie pobawic timerem
co do tabeli ktorą przeliczales to ja bym sie bardzo chetnie z nia zapoznal -jezeli można

a_antoniak
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: a_antoniak » 11 lis 2005, o 11:12

Napisanie o "zerze" wskazuje, że są 2 mozliwości:
1. kolega chciał grupowe
2. kolega chciał jednak fazowe tylko pomyliło mu się i napisał o "zerze" (dosyć częsty błąd). Na to by wskazywało sformułowanie "regulacja napięcia" (nie kojarzy się z grupowym).

Oleg
-
-

Postautor: Oleg » 14 lis 2005, o 11:32

W zerze, dlatego że ma to być regulacja silnika dmuchawy 230V w zakresie 100 – 230 V . sprawdzone wstępnie na regulatorze wykonanym na U2008 i traku.

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 14 lis 2005, o 13:22

:) Cos mi sie wydaje ze troche nie bardzo znasz zasady jak dziala triak i jakie sa sposoby jego sterowania :idea: dlatego proponuje poszukac w googlu teori a potem bedziesz mogl sam sobie odpowiedzic na swoje pytanie :wink:
:D

Oleg
-
-

Postautor: Oleg » 15 lis 2005, o 15:06

Akurat tu się mylisz znam bardzo dobrze teorie sterowania triaków i tyrystorów pracowałem w dużej firmie wiele lat jako automatyk gdzie stosowano triaki i tyrystory od 1 A do kilku kiloamper, oczywiście kiedyś nie było takiej elektroniki jak obecnie. Wspomniany U2008 to typowy sterownik w zerze jak również kit AV 2623 . Dziękuje wszystkim, ale jakoś zaczynam sam dochodzić do rozwiązania tego problemu .

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 17 lis 2005, o 21:32

:) Czy moglbys sie pochwalic swoimi osiagnieciami bo ja dzis troche chcialem sprawdzic czy Twoja teoria ma prawo bytu nawet zadalem :arrow: pytanie by sie upewnic ze czegos :no: przegapilem oraz poczytalem sobie na tenat tego U2008(B) i z przykroscia stwierdzam ze chyba opowiadasz bajki :P bo z ukladem U2008 mozesz zrobic soft start ale glownie sluzy do regulacji napiecia w fazie :idea: a kit AVT 2623 to jest zbior trzech roznych sposobow wysterowania ale pracujacych osobno bez mozliwosci mieszania ich razem :wink:
:D

BTW jak na kogos co sie zajmowal takimi rzeczami profesjonalnie przez kilka lat jestem zaskoczony Twoja wiedza :o (ja nie dzialam juz od 12 lat :562: ) :twisted:

rdt
-
-

Postautor: rdt » 20 lis 2005, o 22:39

mnie sie wydaje ze kolega Oleq coś niecoś pomylił tematy
jak mam na przyklad rozumiec ze u2008B jest sterownikiem "w zerze" -przeciez służy on do regulacji fazowej a nie grupowej
ale do rzeczy
Mam pytanie - moze ktos mi pomoże
aby regulacja fazowa przebiegała liniowo trzeba uwzględnić to ze przebieg napięcia w sieci jest sinusoidalny
czy ktoś może mi powiedzieć z jakimi czasami powinienem wyzwalać tyrystor aby uzyskać moc skokowo co 10% od 0 do 100%
a więc
10% 20% 30% 40% ...............80% 90%
no powiedzmy ze jezeli ktoś by mógł to niechby dał i co 5 % skok - ale co 10 % w zupełności by wystarczyło
Z góry dzięki
Pozdrawiam

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”