Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Czy SPI == 3-wire ?

lotnick
-
-
Kontaktowanie:
Czy SPI == 3-wire ?

Postautor: lotnick » 5 paź 2005, o 17:30

Czy układy które komunikują się z mikro przez "3-wire synchronous serial interface" mozna sterowac z BASCOMa funkcjami do SPI? Nie wiem w co się wczytać w helpie....

a_antoniak
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: a_antoniak » 5 paź 2005, o 20:09

Wpisz w googlach app169 i ściągnij pierwszy pdf.

Cytat z tego dokumentu:
"COMPARING SPI AND 3-WIRE INTERFACES
The SPI and 3-wire are different serial interfaces but they are compatible. The following section describes the differences."

lotnick
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: lotnick » 5 paź 2005, o 20:50

Da się w jakiś prosty sposób komunikować 3-wire z poziomu BASCOM?

a_antoniak
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: a_antoniak » 5 paź 2005, o 21:06

Przecież napisane jest, że są kompatybilne. W jakim stopniu - to można ustalić np. czytając podany przeze mnie dokument (jak rozumiem nie czytałeś).
Ogólnie mozna powiedzieć, że współpraca pomiędzy uP (SPI) a układem wyposażonym w 3-wire jest możliwa, choć są pewne ograniczenia. Dotyczą one głównie częstotliwości zegara - do 500kHz będzie chodzić bez problemów.

lotnick
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: lotnick » 5 paź 2005, o 21:12

Przecież napisane jest, że są kompatybilne. W jakim stopniu - to można ustalić np. czytając podany przeze mnie dokument (jak rozumiem nie czytałeś).
Ogólnie mozna powiedzieć, że współpraca pomiędzy uP (SPI) a układem wyposażonym w 3-wire jest możliwa, choć są pewne ograniczenia. Dotyczą one głównie częstotliwości zegara - do 500kHz będzie chodzić bez problemów.
Przejrzałem i bardzo Ci dziękuję, ale nie mając doświadczenia z SPI pewnie i tak nic nie zrobie.... na razie bawiłem się tylko I2C. Nie widzę tam podstawowych informacji, ciężko mi będzie ruszyć. Używam BASCOM , bo jest prosty. Szczerze mówiąc nie chce mi się uczyć od nowa np C-chociaż jeśli chodzi o podstawy programowania komp. to to lubiłem.

a_antoniak
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: a_antoniak » 5 paź 2005, o 21:31

Ale w tym dokumencie masz schemat połączeń (przykład): jak podłączyć układ wyposażony w 3-wire (tu DS1868) pod mikrokontroler wyposażony w interfejs SPI. Tam nie ma nic o C i nie trzeba go znać aby to zrozumieć.

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”