Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj siębascom avr nie wyświetla mi nic na symulatorze LCD
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
mam pare przykladowych najprostszych programow, ale zaden z nich nie pokazuje mi nic na symulatorze lcd, ma ktos jakis przyklad dzialajacy?
-
- -
- Kontaktowanie:
Re: bascom avr nie wyświetla mi nic na symulatorze LCD
Zrobione w kilka sekund - dziala:mam pare przykladowych najprostszych programow, ale zaden z nich nie pokazuje mi nic na symulatorze lcd, ma ktos jakis przyklad dzialajacy?
'-----------------------------------
$sim
Config Lcd = 16 * 2
Cls
Lcd "Hello world."
Do
Loop
End
'-----------------------------------
To jest symulator znakowego (standartowego) LCD (na HD44780). Taki wyswietlacz ma dwa (dokladnie cztery ) tryby pracy przesylanie danych lub przesylanie sygnalow sterujacy. Znajac poszczegolne kody jestes w stanie uzywajac tego symulatora sprawdzac jak on sie zachowa jednoczesnie masz podpowiedz co i jak tyle ze po angielsku. Zapoznaj sie z tymi pdfami PPEdW (alfanumeryczne wyswietlacze LCD 1-4) a zobaczysz ze cytat (ten kolorowy) z moich postow jest prawdziwy
-
- -
- Kontaktowanie:
lotnick - polecam 4 artykuły z EdW11/1997...EdW2/1998. Jest tam BARDZO PRZYSTĘPNIE opisany sposób sterowania LCD HD44780 (najpopularniejszy sterownik).
To samo można wyczytać z noty katalogowej, ale napisanej oczywiście w języku Anglów.
Jak juz będziesz uzbrojony w wiedzę odwiedź stronę którą podał ci Acek - przesymulujesz sobie wszystko. A potem KONIECZNIE podłącz LCD do mikrokontrolera i pobaw sie!!!
To samo można wyczytać z noty katalogowej, ale napisanej oczywiście w języku Anglów.
Jak juz będziesz uzbrojony w wiedzę odwiedź stronę którą podał ci Acek - przesymulujesz sobie wszystko. A potem KONIECZNIE podłącz LCD do mikrokontrolera i pobaw sie!!!
lotnick jak nazwa wskazuje lubisz latac i jestes normalny zapraszam Cie na lopatologiczny lot po stronie co linka masz wyzej
prosze wykonaj te polecenia w kolejnosci jakiej Ci powiem a odkryjesz co sie znajduje w kroliczej norze. Jesli ustawisz dany kod z godnie z rozpiska to musisz zmienic stan E z 0 na 1 i z powrotem na 0 (to tak jakbys nacisnal enter ). Efekt zmian bedzie widoczny na wyswietlaczu. Ustawienie 1 na RS to przesylanie danych do wyswietlacza a 0 to przeslanie rozkazu sterujacego.
radzio
A teraz odsylam do lektory artykulow o ktorych pisze a_antoniak a znajdziesz je tez w linku co Ci podlem w poprzednim poscie
prosze wykonaj te polecenia w kolejnosci jakiej Ci powiem a odkryjesz co sie znajduje w kroliczej norze. Jesli ustawisz dany kod z godnie z rozpiska to musisz zmienic stan E z 0 na 1 i z powrotem na 0 (to tak jakbys nacisnal enter ). Efekt zmian bedzie widoczny na wyswietlaczu. Ustawienie 1 na RS to przesylanie danych do wyswietlacza a 0 to przeslanie rozkazu sterujacego.
Kod: Zaznacz cały
D7 D6 D5 D4 D3 D2 D1 D0 E R/W RS
0 0 0 0 1 1 0 0 0 0 0
0 1 0 0 1 0 0 0 0 0 1
0 1 1 0 0 1 0 1 0 0 1
0 1 1 0 1 1 0 0 0 0 1
0 1 1 0 1 1 0 0 0 0 1
0 1 1 0 1 1 1 1 0 0 1
0 0 1 0 0 0 0 0 0 0 1
0 1 0 1 0 1 1 1 0 0 1
0 1 1 0 1 1 1 1 0 0 1
0 1 1 1 0 0 1 0 0 0 1
0 1 1 0 1 1 0 0 0 0 1
0 1 1 0 0 1 0 0 0 0 1
radzio
A teraz odsylam do lektory artykulow o ktorych pisze a_antoniak a znajdziesz je tez w linku co Ci podlem w poprzednim poscie