Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

zablokowany m16

yyy2
-
-
zablokowany m16

Postautor: yyy2 » 6 cze 2005, o 10:31

witam , popsulem jakies fuse bity w bascomie w mega16 i nie mam dostepu do procka przez spi . Jak w pristy sposob zmienic te fuse bity bez dostepu do jakichs innych programatorow ? w nocie jest napisane ze mozna programowac ( chyba ) mega 16 przez twi ? czy w ten sposob mozna jakos zmienic stan tych bitow konfiguracyjnych ?
pomozcie mi bo jestem bardzo poczatkujacy w tej dziedzinie!
z gory wielkie dzieki za kazda pomoc

tomi_s
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: tomi_s » 6 cze 2005, o 12:03

Z mojego doswiadczenia wiem ze ratuje Cie tylko JTAG :(

a_antoniak
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: a_antoniak » 6 cze 2005, o 12:10

Z mojego doswiadczenia wiem ze ratuje Cie tylko JTAG :(
Nieprawda! Jesli kolega ustawil zle fusebity dot. opcji zrodla taktowania to wystarczy "dac psu kielbase" i wszystko bedzie ok - czyli po prostu podlaczyc taki kwarc/generator itp. jakiego oczekuje mikrokontroler. Nastepnie nalezy przeprogramowac fusy na taki generator jaki chcemy miec (zastanowic sie 10 razy przed zapisem!!!) i jestesmy w domu.

Co innego jesli kolega przeprogramowal SPIEN - w ten sposob wylaczylby mozliwosc programowania przez SPI.

Caly problem w tym, ze autor posta sam nie wie co dokladnie zrobil - wiec kto ma wiedziec?
Ostatnio zmieniony 6 cze 2005, o 12:12 przez a_antoniak, łącznie zmieniany 1 raz.

yyy2
-
-

Postautor: yyy2 » 6 cze 2005, o 12:12

kwarc jest podlaczony a co wylaczylem to sam nie wiem !!!>???
czy macie jkicxhs prosty schemat do programatora JTAG ?????

a_antoniak
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: a_antoniak » 6 cze 2005, o 12:18

kwarc jest podlaczony a co wylaczylem to sam nie wiem !!!>???
czy macie jkicxhs prosty schemat do programatora JTAG ?????
Zanim siegniesz po nowe srodki postaraj sie zrozumiec te, ktorymi sie dotychczas poslugujesz. Poczytaj noty katalogowe, poszukaj informacji chocby na tym forum - wszystko jest pod reka w Internecie. Nie wspominajac juz o prasie typu EP itp.

Jesli siegniesz po cos nowego bez zrozumienia podstaw - minie 10 minut i znowu bedzie problem.

yyy2
-
-

Postautor: yyy2 » 6 cze 2005, o 12:21

chce tylko aby procek zaczal pracowac a jak to mnie nie za bardzo obchodzi , byle jak najtaniej , a procek mi sie zwalil przez bascoma bo 10 razy prubowaslem wgrac fuse bity na zewnetrzny generator kwarcowy a one po refreshu wracaly z powrotem do swoich ustawien ?!?!?!?!?!

a_antoniak
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: a_antoniak » 6 cze 2005, o 18:50

chce tylko aby procek zaczal pracowac a jak to mnie nie za bardzo obchodzi ...
Wybacz, ale z takim podejsciem chyba nawet kluskow nie da sie gotowac poprawnie...

Podajesz za malo danych. Nie wiadomno CO zaprogramowales zle.

Awatar użytkownika
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Avatar » 8 cze 2005, o 20:37

Witam. Moja propozycja dla autora jest następująca: niech poszuka programatora rownoleglego, wystarczy w google wpisac "paraller programmer" i pogrzebac w linkach. Osobiscie kiedys sam szukalem jakis schematow takowych programatorow i znalazlem. Niestety nie mam linkow pod reka. Jeden z tych programatorow obslugiwal atMega16 i nie tylko.

Druga moja rada, jest taka, aby autor dokladnie przestudiowal note katalogowa ukladu, a konkretnie rozdzial mowiacy o znaczeniu poszczegolnych fuse bit, tam sa zawarte wyczerpujace informacje na ten temat.

Pozdrawiam wszystkich i zycze powodzenia autorowi. :-)

Awatar użytkownika
amok67
-
-

Postautor: amok67 » 10 cze 2005, o 22:05

1.http://www.elektroda.net/download/dwpl. ... rammer.zip

2.http://www.uq.net.au/~zzdkeena/AVR/

nie testowałem tego programatora,nie wiem czy działa...

3.http://elm-chan.org/works/avrx/report_e.html ...a ten jak najbardziej jest ok.

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”