Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Pomiar częstotliwości w BASCOM na ATmega 8535 ! Pomocy!

dcdamian
-
-
Kontaktowanie:
Pomiar częstotliwości w BASCOM na ATmega 8535 ! Pomocy!

Postautor: dcdamian » 23 maja 2005, o 23:32

Aby zmierzyć częstotliwość wiem tylko że trzeba podpiąć układ pod licznik. Nie wiem natomiast co dalej. Tzn chodzi mi o jakiś prosty program na ten licznik. Jeśli ktoś już coś takiego robił prosze o pomoc.

Pozdrawiam
Damian

[ Dodano: 24-05-2005, 00:14 ]
W ogóle to robię pomiar rezystancji roztworu. Przedstawiam to na rysunku(załącznik). W miejscu R mam zanurzone 2 elektrody w roztworze. To jest chyba 3 i mam nadzieje ostatni sposób który wypali. Pod warunkiem jak zmierzę tę częstotliwość/zlicze impulsy w mikrokontrolerze która wynosi 65,5 kHz a dla drugiej próbki 65,0 kHz.

Pozdrawiam i dziękuję za każde informacje.
Załączniki
generator.jpg
generator.jpg (8.1KiB)Przejrzano 1304 razy

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Re: Pomiar częstotliwości w BASCOM na ATmega 8535 ! Pomocy!

Postautor: pajaczek » 24 maja 2005, o 12:13

Aby zmierzyć częstotliwość wiem tylko że trzeba podpiąć układ pod licznik. Nie wiem natomiast co dalej. Tzn chodzi mi o jakiś prosty program na ten licznik. Jeśli ktoś już coś takiego robił prosze o pomoc.
A jesli nie robil to tez moze cos podpowiedziec ;)

Potrzebujesz 2 licznikow:
1 - z sygnalami dostarczonymi z zewnatrz, zlicza te sygnaly,
2 - zlicza czas.
To czy bedziesz zliczal okreslona liczbe impulsow i sprawdzal jaki czas zajelo ich zliczenie, czy tez zliczal przez okreslona ilosc czasu i sprawdzal ile impulsow naliczyles, jest prawie dowolne, choc ma tu znaczenie czestotliwosc jaka chcesz mierzyc. Jest taka zasada, ze dla malych czestotliwosci (rzedu Hz lub mniej) mierzy sie okres pojedynczego, lub lilku impulsow, dla wysokich czestotliwosci (rzedu MHz) zlicza sie impulsy w okreslonym czasie.

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”