Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięBrak mi już sił. - Ok. Ruszyło, ale ??
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
- TomcioPaluszek
- -
Zaprojektowałem sobie na PECEL-u pewnien projekt wykorzystujący LCD.
Zrobiłem dla tego projektu osobną płytkę drukowaną i tu wymiękłem, ponieważ już kilka godzin kombinuje, ale wciąż nie mogę zmusić wyśw. LCD aby pokazał cokolwiek. Oczywiśćie wszystkie połączenia zrobiłem takie jak w PECELU.
Próbowałem już wszystkiego. Skracałem przewody, zwiekszałem/zmniejszałem napiecie zasilające. Używałem zarówno wewn. jak i zewn. oscylatora i dalej nic.
Sam procek działa bo sprawdzałem programem zmieniającym stan jednego z portów i ten stan sie rzeczywiscie zmienia, a na LCD dalej nic (nawet zadnych krzaczkow").
Ręce już mi opadają.
PS. Układ zasilam za pomocą 7805 który się tak grzeje ze go nie mozna dotknąć. A jest on tylko obciazony prockiem i LCD z podswietlaniem.
Zrobiłem dla tego projektu osobną płytkę drukowaną i tu wymiękłem, ponieważ już kilka godzin kombinuje, ale wciąż nie mogę zmusić wyśw. LCD aby pokazał cokolwiek. Oczywiśćie wszystkie połączenia zrobiłem takie jak w PECELU.
Próbowałem już wszystkiego. Skracałem przewody, zwiekszałem/zmniejszałem napiecie zasilające. Używałem zarówno wewn. jak i zewn. oscylatora i dalej nic.
Sam procek działa bo sprawdzałem programem zmieniającym stan jednego z portów i ten stan sie rzeczywiscie zmienia, a na LCD dalej nic (nawet zadnych krzaczkow").
Ręce już mi opadają.
PS. Układ zasilam za pomocą 7805 który się tak grzeje ze go nie mozna dotknąć. A jest on tylko obciazony prockiem i LCD z podswietlaniem.
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2005, o 21:23 przez TomcioPaluszek, łącznie zmieniany 1 raz.
- TomcioPaluszek
- -
Zasilanie LCD jest ok. Cały LCD jest podlaczony wlasciwie. Prawidłowo reguluje się kontrast.
Napięcie zas. LCD to 4.9V.
Normalnie jestem zdołowany.
Oczywiście po przełożeniu LCD-ka do PECEL-a wszystko działa.
A po za tym to mam 2 różne LCD i żaden nie działa z moją płytką.
Czy ten 7805 się jakoś wzbudza czy jak ? Bo w Pecelu ten sam jest ledwo wyczuwalnie ciepły.
Napięcie zas. LCD to 4.9V.
Normalnie jestem zdołowany.
Oczywiście po przełożeniu LCD-ka do PECEL-a wszystko działa.
A po za tym to mam 2 różne LCD i żaden nie działa z moją płytką.
Czy ten 7805 się jakoś wzbudza czy jak ? Bo w Pecelu ten sam jest ledwo wyczuwalnie ciepły.
- TomcioPaluszek
- -
Płytka wygląda tak. w fazie uruchamiania zasilam ją z tego samego zasilacza co pecel-a
Kondensatory 100nF są po obu stronach 7805.
A reset jak ma być podłączony? Czy może ma wisiec w powietrzu. Bo próbowałem rózne mozliwości i nic.
Dla pewności poźniej też wywaliłem elementy oscylatory i korzystam z wewn, ale tez nic to nie dało.
Kondensatory 100nF są po obu stronach 7805.
A reset jak ma być podłączony? Czy może ma wisiec w powietrzu. Bo próbowałem rózne mozliwości i nic.
Dla pewności poźniej też wywaliłem elementy oscylatory i korzystam z wewn, ale tez nic to nie dało.
Patrzac na Twoja plytke mam kilka pytan: czy wyjscie z transformatora idzie na mostek prostowniczy? Jesli tak to wydaje mi sie ze pomyliles tam wyprowadzenia. Czy po wyjeciu procesora (mysle ze procek jest w podstawce) i LCD uklad 7805 dalej sie tak grzeje? Z regoly LCD ma parzysta liczbe wyprowadzen Twoj ma 15 pin
Jeżeli jest to podświetlanie LED to nie musi ono być wcale takie energooszczędne i stabilizator może się grzać, ale spójrz lepiej na tego datasheet'a
http://www.edtc.com/EDT/Products/Specs/2.pdf
http://www.hantronix.com/down/16216ls.pdf
Ale w takim wypadku gdzie jest podłączony PIN nr 5 R/W (do masy?).
Może ten twój wyświetlacz jest jakiś niestandartowy:
http://www.hantronix.com/down/1602f-1.pdf.
http://www.edtc.com/EDT/Products/Specs/2.pdf
http://www.hantronix.com/down/16216ls.pdf
Ale w takim wypadku gdzie jest podłączony PIN nr 5 R/W (do masy?).
Może ten twój wyświetlacz jest jakiś niestandartowy:
http://www.hantronix.com/down/1602f-1.pdf.
- TomcioPaluszek
- -
Z trafem i mostkiem jest wszystko ok, ale jak napisalem wczesniej na razie nie montowalem tych elementów i uzywam zewn. zasilacza.
A moje LCD mają po 16pinów tylko na plytce jest ich mniej bo sie pomylilem. Ale i tak ten 16 nie jest uzywany. A podlaczylem go do ukladu tak jak w pecelu. Ze 100 razy juz sprawdzalem.
A pin R/W rzeczywiscie jest podlaczony do masy. Tak samo jak w Pecelu.
UPDATE:
W końcu ruszył LCD , ale dopiero po przylutowaniu go do płytki.
Wcześniej podłączyłem go za pomocą 15 cm przewodów. Czy to tak wiele ze juz byly bledy transmisji ?.
Ciekawe czy zaekranowanie przewodów umozliwi prace LCD na przewodach ?
[ Dodano: 13-04-2005, 22:08 ]
UPDATE 2:
Przedłużyłem linie od db4 do db7 za pomocą 15cm przewodów ekranowanych. (każda linia ekranowana osobno), i wyświetlacz przestał działać
Co ciekawe jak poruszałem tymi przewodami to coś tam sie pojawilo na ekranie (jakaś sieczka).
Czyli wyglada na to, ze z przedluzenia LCD-ka lipa
[ Dodano: 14-04-2005, 00:55 ]
UPDATE 3:
O kurcze. Nie wiem jak ale to w końcu zadziałało
Póki co leży na biureczku i pięknie świeci, ale już sobie myślę co bedzie jak to zaczne pakowac to wszystko do obudowy.
A moje LCD mają po 16pinów tylko na plytce jest ich mniej bo sie pomylilem. Ale i tak ten 16 nie jest uzywany. A podlaczylem go do ukladu tak jak w pecelu. Ze 100 razy juz sprawdzalem.
A pin R/W rzeczywiscie jest podlaczony do masy. Tak samo jak w Pecelu.
UPDATE:
W końcu ruszył LCD , ale dopiero po przylutowaniu go do płytki.
Wcześniej podłączyłem go za pomocą 15 cm przewodów. Czy to tak wiele ze juz byly bledy transmisji ?.
Ciekawe czy zaekranowanie przewodów umozliwi prace LCD na przewodach ?
[ Dodano: 13-04-2005, 22:08 ]
UPDATE 2:
Przedłużyłem linie od db4 do db7 za pomocą 15cm przewodów ekranowanych. (każda linia ekranowana osobno), i wyświetlacz przestał działać
Co ciekawe jak poruszałem tymi przewodami to coś tam sie pojawilo na ekranie (jakaś sieczka).
Czyli wyglada na to, ze z przedluzenia LCD-ka lipa
[ Dodano: 14-04-2005, 00:55 ]
UPDATE 3:
O kurcze. Nie wiem jak ale to w końcu zadziałało
Póki co leży na biureczku i pięknie świeci, ale już sobie myślę co bedzie jak to zaczne pakowac to wszystko do obudowy.
- TomcioPaluszek
- -