Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Brak mi już sił. - Ok. Ruszyło, ale ??

Awatar użytkownika
TomcioPaluszek
-
-
Brak mi już sił. - Ok. Ruszyło, ale ??

Postautor: TomcioPaluszek » 12 kwie 2005, o 18:19

Zaprojektowałem sobie na PECEL-u pewnien projekt wykorzystujący LCD.

Zrobiłem dla tego projektu osobną płytkę drukowaną i tu wymiękłem, ponieważ już kilka godzin kombinuje, ale wciąż nie mogę zmusić wyśw. LCD aby pokazał cokolwiek. Oczywiśćie wszystkie połączenia zrobiłem takie jak w PECELU.

Próbowałem już wszystkiego. Skracałem przewody, zwiekszałem/zmniejszałem napiecie zasilające. Używałem zarówno wewn. jak i zewn. oscylatora i dalej nic.

Sam procek działa bo sprawdzałem programem zmieniającym stan jednego z portów i ten stan sie rzeczywiscie zmienia, a na LCD dalej nic (nawet zadnych krzaczkow").

Ręce już mi opadają.

PS. Układ zasilam za pomocą 7805 który się tak grzeje ze go nie mozna dotknąć. A jest on tylko obciazony prockiem i LCD z podswietlaniem.
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2005, o 21:23 przez TomcioPaluszek, łącznie zmieniany 1 raz.

radzio
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: radzio » 12 kwie 2005, o 20:01

zobacz czy nie zamieniłeś pinów zasilania LCD. Ja kiedyś tak zrobiłem i też mi się stabilizator strasznie grzał.

[ Dodano: 12-04-2005, 21:04 ]
zwiekszałem/zmniejszałem napiecie zasilające
Jeśli zwiększyłeś za bardzo, to układ mógł pójść w góry na pieczonego barana :(

Awatar użytkownika
TomcioPaluszek
-
-

Postautor: TomcioPaluszek » 12 kwie 2005, o 20:19

Zasilanie LCD jest ok. Cały LCD jest podlaczony wlasciwie. Prawidłowo reguluje się kontrast.
Napięcie zas. LCD to 4.9V.
Normalnie jestem zdołowany.

Oczywiście po przełożeniu LCD-ka do PECEL-a wszystko działa.
A po za tym to mam 2 różne LCD i żaden nie działa z moją płytką.

Czy ten 7805 się jakoś wzbudza czy jak ? Bo w Pecelu ten sam jest ledwo wyczuwalnie ciepły.

radzio
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: radzio » 12 kwie 2005, o 20:23

A jak wygląda sprawa odsprzęgania zasilania na Twojej płytce? Masz konedstatory 100n przy stabilizatorze i uK? Jak wyglądają ścieżki zasilania? Jaka jest ich długośc?

Awatar użytkownika
TomcioPaluszek
-
-

Postautor: TomcioPaluszek » 12 kwie 2005, o 20:33

Płytka wygląda tak. w fazie uruchamiania zasilam ją z tego samego zasilacza co pecel-a

Kondensatory 100nF są po obu stronach 7805.

A reset jak ma być podłączony? Czy może ma wisiec w powietrzu. Bo próbowałem rózne mozliwości i nic.

Dla pewności poźniej też wywaliłem elementy oscylatory i korzystam z wewn, ale tez nic to nie dało.

Obrazek

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 12 kwie 2005, o 22:55

:) Patrzac na Twoja plytke mam kilka pytan: czy wyjscie z transformatora idzie na mostek prostowniczy? Jesli tak to wydaje mi sie ze pomyliles tam wyprowadzenia. Czy po wyjeciu procesora (mysle ze procek jest w podstawce) i LCD uklad 7805 dalej sie tak grzeje? Z regoly LCD ma parzysta liczbe wyprowadzen Twoj ma 15 pin :?
:D

Guru
-
-

Postautor: Guru » 13 kwie 2005, o 06:18

Jeżeli jest to podświetlanie LED to nie musi ono być wcale takie energooszczędne i stabilizator może się grzać, ale spójrz lepiej na tego datasheet'a
http://www.edtc.com/EDT/Products/Specs/2.pdf
http://www.hantronix.com/down/16216ls.pdf
Ale w takim wypadku gdzie jest podłączony PIN nr 5 R/W (do masy?).
Może ten twój wyświetlacz jest jakiś niestandartowy:
http://www.hantronix.com/down/1602f-1.pdf.

Awatar użytkownika
TomcioPaluszek
-
-

Postautor: TomcioPaluszek » 13 kwie 2005, o 08:49

Z trafem i mostkiem jest wszystko ok, ale jak napisalem wczesniej na razie nie montowalem tych elementów i uzywam zewn. zasilacza.

A moje LCD mają po 16pinów tylko na plytce jest ich mniej bo sie pomylilem. Ale i tak ten 16 nie jest uzywany. A podlaczylem go do ukladu tak jak w pecelu. Ze 100 razy juz sprawdzalem.

A pin R/W rzeczywiscie jest podlaczony do masy. Tak samo jak w Pecelu.

UPDATE:

W końcu ruszył LCD :D , ale dopiero po przylutowaniu go do płytki. :o
Wcześniej podłączyłem go za pomocą 15 cm przewodów. Czy to tak wiele ze juz byly bledy transmisji ?.
Ciekawe czy zaekranowanie przewodów umozliwi prace LCD na przewodach ?

[ Dodano: 13-04-2005, 22:08 ]
UPDATE 2:

Przedłużyłem linie od db4 do db7 za pomocą 15cm przewodów ekranowanych. (każda linia ekranowana osobno), i wyświetlacz przestał działać :evil:

Co ciekawe jak poruszałem tymi przewodami to coś tam sie pojawilo na ekranie (jakaś sieczka).

Czyli wyglada na to, ze z przedluzenia LCD-ka lipa :cry:

[ Dodano: 14-04-2005, 00:55 ]
UPDATE 3:

O kurcze. Nie wiem jak ale to w końcu zadziałało :D

Póki co leży na biureczku i pięknie świeci, ale już sobie myślę co bedzie jak to zaczne pakowac to wszystko do obudowy.

arek
-
-

Postautor: arek » 16 kwie 2005, o 08:12

Mam wyświetlacz podłączony za pomocą taśmy i długość przekracza 20 cm i wyświetlacz działa poprawnie i nie jest ekranowany.
Miałem kiedyś podobny problem z kabelkami i problem tkwił w uszkodzonej taśmie.

Awatar użytkownika
TomcioPaluszek
-
-

Postautor: TomcioPaluszek » 17 kwie 2005, o 09:47

W końcu udało mi się uruchomić wszystko jak należy.
Jest to tak naprawdę pierwsze w 100% użyteczne i wykorzystywane urządzenie które sam zrobiłem.
A zrobiłem sobie taki prosty termostat do piecyka gazowego :)

Dzięki wszystkim za pomoc :D

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”