Witam
Mam wyświetlacz firmy WINSTAR WG240128B
Jest to wyświetlacz na sterowniku T6963C o rożdzielczości 240*128
Podłączyłem go do Atmega32 i nic.(prawie nic, jak wysyłam dużo danych do wyświetlacza to latają tylko kreski przez cały wyświetlacz)
Podłączenia sprawdzałem 100 razy i są OK, ustawienia kontrastu też działają,
jest ujemne napiećie i podczas regulacji widać.
Wymieniałem procesor na ATMEGA16 i też bez efektu.
Wyświetlacz na 100% dobry, podłączony do LPT kompa działa dobrze.
Co powinienem teraz sprawdzic?
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięProblem z wyświetlaczem graficznym
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
Sprawdź czy masz poprawnie zdefiniowaną w programie częstotliwość rezonatora kwarcowego. Podobny wyświetlacz(256*64 na tym samym sterowniku) tesowałem na 89S8252 taktowanym kwarcem 22,1184MHz i działał w miarę dobrze - Bascom miał problemy z jednoczesnym wyświetlaniem grafiki i tekstu. Być może w ciagu tygodnia będę się trochę bawił tym wyświetlaczem podłączonym do Mega8 to mogę udostępnić działający program.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Procesor korzysta z zewnetrznego kwarca 16MHz
Poniżej program, może niezbyt zaawansowany, ale zawsze.
w momencie wykonywania polecenia "LCD" mam migniecie kreski i to tyle.
$regfile = "M32def.dat"
$crystal = 16000000
Config Graphlcd = 240 * 128 , Dataport = Porta , Controlport = Portc , Ce = 2 , Cd = 3 , Wr = 0 , Rd = 1 , Reset = 4 , Fs = 5 , Mode = 8
Cls
Cursor Off
Wait 1
Lcd "MCS Electronics"
Do
Loop
Poniżej program, może niezbyt zaawansowany, ale zawsze.
w momencie wykonywania polecenia "LCD" mam migniecie kreski i to tyle.
$regfile = "M32def.dat"
$crystal = 16000000
Config Graphlcd = 240 * 128 , Dataport = Porta , Controlport = Portc , Ce = 2 , Cd = 3 , Wr = 0 , Rd = 1 , Reset = 4 , Fs = 5 , Mode = 8
Cls
Cursor Off
Wait 1
Lcd "MCS Electronics"
Do
Loop
LUDZIE!!!
a co ma kwarc mikrokontrolera do sterowania sterownikiem Toshiby?? nie ma znaczenia jakie sa kwarce po obu stronach tasmy, wazne aby napisac właściwe procedury!!
Kilka lat temu próbowałem uruchomic zestaw AVR + LCD na T6963C i nic.. Po prosu Bascom sie na tym wyłożył, zaimplementowane wewnątz niego procedury nie działały i podobną opinie uzyskałem u wielu ludzi próbujących tego dokonać. Ponoc później ukazały się jakies łatki dla Bascoma, ale ja az tyle czasu to nie miałem. Napisałem wszystko w C i uzywam tych procedur do dziś, działa wszystko OK
a co ma kwarc mikrokontrolera do sterowania sterownikiem Toshiby?? nie ma znaczenia jakie sa kwarce po obu stronach tasmy, wazne aby napisac właściwe procedury!!
Kilka lat temu próbowałem uruchomic zestaw AVR + LCD na T6963C i nic.. Po prosu Bascom sie na tym wyłożył, zaimplementowane wewnątz niego procedury nie działały i podobną opinie uzyskałem u wielu ludzi próbujących tego dokonać. Ponoc później ukazały się jakies łatki dla Bascoma, ale ja az tyle czasu to nie miałem. Napisałem wszystko w C i uzywam tych procedur do dziś, działa wszystko OK
Z kwarcami skojarzyłem problem bo wiem, że przy niepawidłowej deklaracji są problemy z wyświetlaniem na wyświetlaczach opartych o HD44780. Niestety zapomniałem, że T6963C ma własny kwarc A co do skopanych procedur w Bascomie AVR - jestem tym troszkę zdziwiony bo z jednej strony jest on bardziej intensywnie rozwijany od Bascoma 8051 a z drugiej strony wychodzą takie błędy(podobnie zresztą jest z obsługą trybów PWM w rodzinie MEGA)
i to jest to, jedno zdanie a ja caly weekend siedzialem i nic, a tu jak reką odjąłna bascomie sie za bardzo nie znam ale nie masz czasem przy programowaniu włączonych fusebit'ów od jtaga?
pozdro
WIELKIE DZIEKI WSZYSTKIM a w szczegulności piotr_go
A teraz do samego programowania, cz w BASCOM
da sie wybrac tryb OR, XOR, AND i włączyć l i wyłączyć text lub grafike?