Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Config Pind.5 = Co gdy podlaczony tranzystor?

rozrabiak
-
-
Config Pind.5 = Co gdy podlaczony tranzystor?

Postautor: rozrabiak » 24 sty 2005, o 17:50

Prosze mi powiedziec, bo sam sie ciagle placze i znowu nie wiem: w momencie, gdy mam podlaczony do '2313 tranzystor BC516 (PNP), do bazy sa podlaczone dwa rezystory 3.3k: jeden do plusa zasilania, drugi do masy ukladu, to pin ten jest wejsciem czy wyjsciem? Dla przycisku wiadomo: wejscie, ale dla tranzystora? Niby nic takiego, bo gdy ustawie pin jako wejscie lub wyjscie to i tak dziala, ale pewnie zle to sie odbija na procesorku.

szymel
-
-

Re: Config Pind.5 = Co gdy podlaczony tranzystor?

Postautor: szymel » 24 sty 2005, o 18:03

Hmmm....
Która elektroda tranzystora , podłączona jest do pinu :?:
Jak to jest baza , to pin jako wyjście i daj jakiś rezystor w szereg np. 4k7.

Piotrek

rozrabiak
-
-

Re: Config Pind.5 = Co gdy podlaczony tranzystor?

Postautor: rozrabiak » 24 sty 2005, o 18:23

Hmmm....
Która elektroda tranzystora , podłączona jest do pinu :?:
Jak to jest baza , to pin jako wyjście i daj jakiś rezystor w szereg np. 4k7.

Piotrek
Jest to baza. A po co ten rezystor? w Elektronice dla wszystkich brak takowego w tym ukladzie do Mikroprocesorowej oslej laczki.

Andylo
-
-

Postautor: Andylo » 24 sty 2005, o 19:12

Config Pind.5=Output. Rezystor ograniczający prąd wy procka (max.20mA) szeregowo między Pind.5 a Bazą. Między Bazą, a +5V rezystor wyłączający tranzystor. Reset Pind.5 włącza tranzystor, a Set Pind.5 wyłącza. Normalnie - po Resecie, włączeniu zasilania, Pind.5 będzie ustawiony, tranzystor nie przewodzi.

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”