Witam. Nie jestem elektonikiem i zalogowałem się specjalnie z prośbą o pomoc
Temat być może jest prosty ale nie potrafię znależć odpowiedzi na internecie....
Posiadam skaner do diagnostyki samochodu (silnik,ABS, itp itd). Zasada działania jest taka że odpowiednio do marki auta wymienia się karty rozszerzeń (kartridze). Na tymże kartridzu siedzi EPROM 27Cxxx i według moich wiadomości na nim zapisany jest program diagnostyczny. Skaner wyświetla komunikaty w języku angielskim. Mój problem polega na tym że chciałbym zamienić j. angielski na polski tzn odczytać fragmenty programu zawierające komunikaty (czyli zwykły tekst ) a następnie po przetłumaczeniu listy komunikatów podmienić je na polskie. Posiadam programator Willem oraz do programu
hex workshop. Program ten otwiera zczytane przez Willema pliki "BIN" ale od tego momentu nie mam zielonego pojęcia co mógłbym dalej zrobić i czy w ogóle dobrze do tego sie zabieram.
Jeżeli więc znajdzie się ktoś kto mnie oświeci jak to można by zrobić i czy wogóle jest to temat do wykonania przez " niefachowca" będe okropnie wdzięczny!!!!.
Bardzo proszę o kontakt: DoArtura@poczta.fm GG 7676287 Pozdrawiam...[shadow=blue][/shadow]
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięzamiana języka
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
hejka!
dobrze się zabierasz,
zapisz zawartośc eprom-a jako plik (najlepiej *.bin)
potem jakimś edytorem (hexpert, hex workshop), pooglądaj
ten plik ale jako ASCII, zobaczysz angielskie napisy i wtedy
BARDZO OSTROŻNIE spróbuj je pozamieniać na polskie
a boldem dlatego, abyś modyfikując jeden komunikat
nie "wszedł" starym w treść nowego (ilość liter ma być 1:1),
jeżeli to było pisane w C to będzie znacznik końca
tzn. wartość 0x00 (z reguły),
jak w assemblerze to już niekoniecznie...
a potem tak "poprawionym" plikiem programujesz nową kostkę...
aha: kubek zimnej wody:
jeżeli oprogramowanie sprawdza sumę kontrolną zawartości kostki
no to może być kiepsko, bo Ci się to przestanie zgadzać jak cokolwiek w
pliku ruszysz, ale zawalczyć trzeba
pozdrowionka
tasza
dobrze się zabierasz,
zapisz zawartośc eprom-a jako plik (najlepiej *.bin)
potem jakimś edytorem (hexpert, hex workshop), pooglądaj
ten plik ale jako ASCII, zobaczysz angielskie napisy i wtedy
BARDZO OSTROŻNIE spróbuj je pozamieniać na polskie
a boldem dlatego, abyś modyfikując jeden komunikat
nie "wszedł" starym w treść nowego (ilość liter ma być 1:1),
jeżeli to było pisane w C to będzie znacznik końca
tzn. wartość 0x00 (z reguły),
jak w assemblerze to już niekoniecznie...
a potem tak "poprawionym" plikiem programujesz nową kostkę...
aha: kubek zimnej wody:
jeżeli oprogramowanie sprawdza sumę kontrolną zawartości kostki
no to może być kiepsko, bo Ci się to przestanie zgadzać jak cokolwiek w
pliku ruszysz, ale zawalczyć trzeba
pozdrowionka
tasza
Arturro - jeśli możesz podeślij mi ten plik. Mógłbym Ci trochę pomóc i trochę pogrzebać w nim.
Jak ja lubię grzebać, obojętnie w czym!!
[ Dodano: 21-01-2005, 14:30 ]
Otrzymalem od Arturro 2 pliki bin. Po przeglądnięciu ich programem Hex Workshop, stwierdzam że w obu plikach są dane podobne do tych przedstawionych w załączonym przeze mnie pliku hex.gif
W/g mnie w EPROMach są tylko programy diagnostyczne, a komunikaty jako standardowe są umieszczone w skanerze.
Arturro - nie masz możliwości zobaczyć czy w samym skanerze nie ma EPROMu który możnaby odczytać?
Co o tym myślisz tasza?
Jak ja lubię grzebać, obojętnie w czym!!
[ Dodano: 21-01-2005, 14:30 ]
Otrzymalem od Arturro 2 pliki bin. Po przeglądnięciu ich programem Hex Workshop, stwierdzam że w obu plikach są dane podobne do tych przedstawionych w załączonym przeze mnie pliku hex.gif
W/g mnie w EPROMach są tylko programy diagnostyczne, a komunikaty jako standardowe są umieszczone w skanerze.
Arturro - nie masz możliwości zobaczyć czy w samym skanerze nie ma EPROMu który możnaby odczytać?
Co o tym myślisz tasza?