Czy ktoś z Was miał problemy aby programator (Sample Electronics Progarmmer) 'zobaczył' układ AT Mega 8 ? I co robić w takiej sytuacji ? Zgodnie z opisem fabrycznym nowy procesor powinien działać na wewnętrznym generatorze. Niestety nie udaje mi się ożywić ukladu (procesor nie jest rozpoznawalny przez Bascom).
L.J.
[ Dodano: 20-11-2004, 15:24 ]
Znalazłem odpowiedź na mój problem. Sam sobie jestem zresztą winien. Piszę o tym bo może mój przypadek kiedyś pomoże innym.
Otóż chciałem chyba przedobrzyć i 'podciągnąłem' pin RST do +5V przez, jak mi się wydawało, rezystor 10kom. Jednocześnie mój prosty programator ma w torze sterowania z LPT linią RST szeregowy rezysor zabezpieczający 300 omów. W rzeczywistości rezystor 'podciągający miał nie 10 kom-ów a tylko 1 kom bo kolor potęgi oznakowania tego rezystora był do złudzenia zbliżony do pomarańczowego (dla przypomnienia kolor pomarańczowy oznacza mnożnik 1000 a kolor czerwony oznacza mnożnik 100). Powstał więc dzielnik napięcia i sygnał sterujący na pinie RST nie miał wystarczającej amplitudy do zachowania prawidłowej sekwencji sterującej podczas programowania.
L.J.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięProgramowanie AT MEGA8 przez SPI
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
Niestety wew. generator to nie reguła albo ktoś się tymi prockami bawił w sklepie???, ostatnio kupilem 4 Atmegi8 i trzy z nich nie dzialaly na STK200 , tylko jedna odpowiadala prawidlowo , majac programator rownolegly sprawdzilem je i wszystkie trzy mialy przestwaiony bezpiecznik SPIEN, czyli wyłaczone programowanie szeregowe, po właczeniu wszystko wróciło do normy.