Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

czym sie rożni lib od lbx ??

Awatar użytkownika
jareck
-
-
czym sie rożni lib od lbx ??

Postautor: jareck » 9 paź 2004, o 16:05

Witam
dostałem od kolegi bibliotekę do bascoma avr. jest ona w formacie lbx, natomiast w programie (który różniez dostałem od tego kolegi) jest dyrektywa $lib "tcpip.lib".
czy muszę dopominać się od plik lib ??
pozdrawiam
JAreCK

mw
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: mw » 9 paź 2004, o 17:26

Witam,
LBX to skompilowana biblioteka LIB. Mozna dopiac LBX zamiast LIB i powinno dzialac.

Awatar użytkownika
jareck
-
-

ah

Postautor: jareck » 10 paź 2004, o 19:17

aha
czyli jak mam Lib'a to moge go edytwać, a jak już mam Lbx to tylko moge go używać ;D
dzięki :)
pozdrawiam
JAreCK

Awatar użytkownika
Maybe
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Maybe » 10 paź 2004, o 20:49

LBX to skompilowana biblioteka LIB
Oj MW chyba nie masz racji... U mnie (demo Bascom AVR) LBX zawiera definicje rejestrów a LIB definicje funkcji w języku asembler. Jeden i drugi zbiór zawiera tylko tekst. Żaden nie jest skompilowany. Spójrz np. BCD.LIB i BCD.LBX...

Maybe

mw
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: mw » 10 paź 2004, o 21:00

LBX jest to biblioteka skompilowana dla kompilatora Bascoma. Podczas kompilacji Bascom juz tej biblioteki nie bedzie kompilowal przez co sam program bedzie kompilowany szybciej.

Awatar użytkownika
Maybe
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Maybe » 10 paź 2004, o 21:10

Moment, moment. Zbiór zawiera wykazy (chyba) adresów względnych w postaci .OBJ <adres> i nic więcej. To czysty tekst. Więc gdzie jest ta skompilowana postać biblioteki? Czy biblioteka przypadkiem nie jest dołączana do .EXE po skompilowaniu?

Maybe

Awatar użytkownika
ZbeeGin
-
-

Postautor: ZbeeGin » 12 paź 2004, o 18:05

Maybe to .OBJ <adres> to nie tak jak myślisz. Dokładnie jest to .OBJ <kod_szesnastkowy_rozkazu>. Patrząc w tablicę mnemoników AVR i przeliczając bity jesteś w stanie każdą bibliotekę LBX doprowadzić do stanu LIB.
Niestety, jest to długa zabawa na zbliżające się długie zimowe wieczory.

Awatar użytkownika
Maybe
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Maybe » 12 paź 2004, o 18:15

Dokładnie jest to .OBJ <kod_szesnastkowy_rozkazu>
Dziękuję za wyjaśnienia, bo zaczynało mnie to już nurtować. Ale na takie rozwiązanie chyba nie wpadłbym w żaden sposób. Nie przyszłoby mi do głowy. BTS, t r a g e d i a....... Gorzej już chyba nie mogli tego wymyśleć.

Maybe

Awatar użytkownika
ZbeeGin
-
-

Postautor: ZbeeGin » 14 paź 2004, o 18:13

W Bascom 8051 jest nawet specjalna instrukcja $OBJ <kod_rozkazu>. Nie wiem dlaczego w BASCOM AVR to nie zostało tak "wyprowadzone na zewnątrz".

A ha! Tzw. Reverse engeneering czyli odtwarzanie treści źródłowej biblioteki jest usankcjonowane stosownym prawem. Pamiętajcie o tym.

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”