Witam wszystkich
Mam zamiar zbudować urządzenie na AT90S8545 które kluczuje 4 tranzystory MOS.
Pasuje aby uP kluczował te tranzystory ze swoich liczników pracujących w trybie PWM.
Wobec tego mam pytanie: Ile liczników pracujących w trybie PWM ma powyższy procesor?
Drugie pytanie to czy można programowo przepisać stan pracującego licznika w trybie PWM na inny dowolny pin procesora
tak aby jedem przebieg z PWM był dostępny na dwóch liniach procka
Jeśli można to proszę o podpowiedź
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPWM
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
Z tego co wyczytałem w dokumentacji procesora AT90S8535, to ma on dwa liczniki PWM, jeden 16 drugi 8 bitowy. Ich wyjścia są na sztywno podpięte do portu D Pd4 i Pd5.
Kiedyś sam zastanawiałem jak rozmnożyć taki sygnał i wymyśliłem że można by zastosować prosty demultiplekser na tyle linii ile potrzebujesz
Kiedyś sam zastanawiałem jak rozmnożyć taki sygnał i wymyśliłem że można by zastosować prosty demultiplekser na tyle linii ile potrzebujesz
Jeśli nie będziesz potrzebował dużej czętotliowości to możesz zrobić PWM programowy:
//m1,m2,m3,m4 to moc kolejnych PWM
Przerwanie w timerze
incr licznik
set wy1,wy2,wy3,wy4
if m1>licznik then reset wy1
if m2>licznik then reset wy2
if licznik > 100 the licznik = 0 // rozdzielczość ma wartość 100
return
//m1,m2,m3,m4 to moc kolejnych PWM
Przerwanie w timerze
incr licznik
set wy1,wy2,wy3,wy4