Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Woltomierz na '51

Wojtek2
-
-
Woltomierz na '51

Postautor: Wojtek2 » 19 cze 2004, o 21:28

Witam
Czy ktoś zna symbol procka podobnego do '2051 z jednym
przetwornikiem A/C. Muszę zrobić prosty woltomierz.
Może jest jakiś gotowy kit lub program?
Dzięki za info.

Awatar użytkownika
gawel
-
-

Postautor: gawel » 20 cze 2004, o 01:14

Wśród rodziny procków C51 są takie, które mają ADC, ale nie są popularne, więc właściwie można powiedzieć, że nie ma.
Jak należy rozumieć podobieństwo do 2051, jeżeli chodzi o gabaryt (20 pinów), to takich nie ma. Z najprstszych rozwiązań można zaoferować jakiś procek z przetwornikiem ADC z rodziny AVR.

JAM
-
-

Postautor: JAM » 21 cze 2004, o 11:52

Z rodziny '51 przetwornik A/C mają mikrokontrolery MSC1210, MSC1211, MSC1212 (Texas Instruments-www.ti.com).
Trudno o nich powiedzieć, że są one małopopularne chociaż w polskich warunkach trudno je kupić. Za to można skorzystać z programu próbkowego Texasa. Poza tym istnieje demo do tych procesorów będące woltomierzem (dokładność ~22 bity). Wyświetlanie wyniku jest zrealizowane na ekranie komputera w formie cyfr lub w formie wykresu czas-napięcie. Łącze z komputerem po RS232.
Programowanie flasha zrealizowane jest za pomocą RS232. Pakiet programowy do asemblera i C można pobrać w wersji demo z www.keil.com (ograniczenie do 2kB kodu). Do zrobienia woltomierza wystarczy.
Osobiście przećwiczyłem temat. Procesor ma jedynie kłopoty z wykonywaniem twardego resetu (nie zawsze chce go robić).
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
gawel
-
-

Postautor: gawel » 21 cze 2004, o 12:06

Można podać kilka modeli produkowanych nawet przez ATMEL. Ponieważ je także trudno kupić w Polsce, to oznacza, że są mało populatne (ZE WZGLĘDU NA POPULARNOŚĆ W KRĘGACH HOBBISTYCZNYCH I POCZĄTKUJĄCYCH ADEPTÓW ELEKTRONIKI, KTÓRZY SZUKAJĄ PORADY NA FORUM).[/list]

JAM
-
-

Postautor: JAM » 21 cze 2004, o 12:41

Bardzo Pana przepraszam Panie Gawle za zabranie głosu.
Sam jestem tylko początkującym adeptem elektroniki i hobbystą. Chciałem jedynie pomóc autorowi pierwszego postu kierując jego uwagę na mikrokontrolery, które być może będzie w stanie zamówić u Texasa i wykorzystać do własnych potrzeb. W przeciwieństwie do Pana nie potrafiłem ad hoc przesądzić, że autor nie będzie w stanie skorzystać z moich informacji. Z ubolewaniem przyznaję się do tego, że nie jestem obdarzony darem predykcji.
Jeszcze raz przepraszam i pozdrawiam Pana.

Awatar użytkownika
gawel
-
-

Postautor: gawel » 21 cze 2004, o 12:53

Kolego JAM, nie widzę powodu, aby mnie przepraszać. Od tego jest forum, aby wyrażać swoje myśli. Autor tematu zapytał o możliwość zbudowania urządzenia o określonych funkcjach w oparciu o procesor 2051, co w realiach polskich sprowadza się do firmy ATMEL. Popularność procesora raczej należy odnieść do jego popularności w kraju czego odbiciem jest łatwość nabycia go.

JAM
-
-

Postautor: JAM » 21 cze 2004, o 13:55

A jednak powód do przeprosin jest. Bowiem Pan i ja mamy zupełnie inne podejście do realizacji układów elektronicznych. Pan jest rzecznikiem konstruowania urządzeń w oparciu o elementy będące w "zasięgu ręki" (w najbliższym sklepie), a ja preferuję budowanie urządzeń z elementów najbardziej dla nich odpowiednich.
Sukces Atmela bieże się stąd, że większość polskich konstruktorów preferuje jego elementy znajdując je w hurtowni, najbliższym sklepie itp. Natomiast tylko bardzo niewielka grupa (zwykle hobbystów) szuka nowszych i bardziej adekwatnych podzespołów do realizacji swoich projektów. Dopiero gdy zapotrzebowanie na takie elementy jest wystarczająco duże to pojawiają się one w hurtowniach i sklepach ("Są one docenione przez rynek"). Jak rozumiem, właśnie po to duzi producenci podzespołów elektronicznych ustanawiają "programy gratisowych próbek" aby dotarły one do użytkowników. Atmel nie prowadzi takiego programu, dlatego zaproponowałem autorowi postu zwrócenie swojej uwagi na innego producenta mikrokontrolerów, który może w krótkim czasie (przesyłka) zaspokoić jego potrzeby.
Oczywiście różnica zdań na tematy cenzurale rzadko kiedy wymaga przeprosin. Natomiast, konskwencje realizacji wyrażanych opinii mogą budzić ogromne emocje. Zatem jeszcze raz Pana przepraszam, ale Pańskie stanowisko w sprawie stosowania jedynie elementów elektronicznych "będących w danym regionie świata w zasięgu ręki" (na przykład od lat 80-tych) powodowałoby to, że w Polsce nikt nie zdecydowałby się na skonstruowanie układów mikroprocesorowych, a w konstrukcjach układów logicznych stosowalibyśmy tylko TTL-e.
Jeszcze raz Pana przepraszam i pozdrawiam.

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”