Witam,
zrobilem sobie matryce led z kilku segmentow 5x7 LED i mam maly problemik z wysterowaniem tego.
Do wysterowania kolumn i rzedow wykorzystalem uklad 4094 (wejscie szeregowe wyjscie rownolegle).
Problem tkwi w tym ze:
wszystkie znaki mam zapisane w postaci zero-jedynkowej tj. pokoleji wpisuje stan poszczegolnych diod. czyli jesli w pierwszej kolumnie maja się palic wszystkie diody to mam same jedynki itd.
I stan poszczegolnej diodki 'wyciagam' za pomaca funkcji mid();
I jesli ma się palic jakas dioda to ustawiam jakis port ( set'em) na 1 a jesli nie to na 0.
Problem w tym ze to za dlug trwa.
Jak mozna inaczej (szybciej) to zrobic ?
Zeby mozna bylo jakos szybciej wyslac cos przez port, nie korzystajac ani z funkcji mid ani z set'a, ktore dzialaja wolno
Uzywam procka 4051 i programuje w Bascom'ie.
Za wszelkie sugestie wielkie dzieki
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięBascom + 4051 + matryca led
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
nie mam dostępu do dokumentacji w tej chwili i nie wiem co to za scalak 4094.
Ja bym zrobił na multiplekserze piony a poziomy dołączył do procka. po za tym zdefiniował bym już na stałe w jaki sposób ma mi wyświetlać daną litere, jeżeli wyciąganie z bajtu i wyświetlanie jest zbyt wolne i jeżeli mają to być litery a nie obrazki dynamiczne.
po za tym spróbuj większą część odpowiedzialną za wyświetlanie wykonać w ASM może to przyspieszy prace.
Ja bym zrobił na multiplekserze piony a poziomy dołączył do procka. po za tym zdefiniował bym już na stałe w jaki sposób ma mi wyświetlać daną litere, jeżeli wyciąganie z bajtu i wyświetlanie jest zbyt wolne i jeżeli mają to być litery a nie obrazki dynamiczne.
po za tym spróbuj większą część odpowiedzialną za wyświetlanie wykonać w ASM może to przyspieszy prace.
A ja proponuje wykorzystac rejestr 74xx164 do zapalania kolumn, oczywiscie przez jakies tranzystorki, a wiersze prosto z portu przez ULN2803 lub podobny. Dane wczytywac np. w taki sposob(tylko nie wiem czy to jest poprawnie napisane bo nie mam zadnego programiku z przykladem) w kazdym badz razie to idzie jakos tak:
dim stan_portu as byte
RESTORE dane_do_wyswietlenia
stan_portu=lookup(dane_do_wyswietlenia,NR_WYSWIETLANEJ_KOMBINACJI)
PORT.X=stan_portu
i to wszystko w jakiejs petli. Jesli chcesz wiedziec cos wiecej to zerknij do EDW i tam w jednej z Mikroprocesorowej oslej laczki bylo takie wyswietlanie opisane(na wyswietlacz 7segmentowy ale idea jest ta sama)
Zobacz rowniez ktorys numer EDW z tego roku, w ktoryms z nich byl opisany "Wieczny kalendarz" autorstwa Marcina Wiązani, tam rowniez sa wykorzystane rejestry 74xx164.
Troszke to przydlugawe, ale mam nadzieje, ze pomoglem szanownemu koledze
pozdrowienia dla grupowiczow.
dim stan_portu as byte
RESTORE dane_do_wyswietlenia
stan_portu=lookup(dane_do_wyswietlenia,NR_WYSWIETLANEJ_KOMBINACJI)
PORT.X=stan_portu
i to wszystko w jakiejs petli. Jesli chcesz wiedziec cos wiecej to zerknij do EDW i tam w jednej z Mikroprocesorowej oslej laczki bylo takie wyswietlanie opisane(na wyswietlacz 7segmentowy ale idea jest ta sama)
Zobacz rowniez ktorys numer EDW z tego roku, w ktoryms z nich byl opisany "Wieczny kalendarz" autorstwa Marcina Wiązani, tam rowniez sa wykorzystane rejestry 74xx164.
Troszke to przydlugawe, ale mam nadzieje, ze pomoglem szanownemu koledze
pozdrowienia dla grupowiczow.