Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Dziwne zachowanie kitu -3500 z EdW

iguana
-
-
Dziwne zachowanie kitu -3500 z EdW

Postautor: iguana » 31 maja 2004, o 23:27

Witam serdecznie , otóż mam taki problem - zmontowałem kit 3500 z EdW (płytkę do nauki Bascom'a dla AVR'ów) przelałem za pomocą kabelka pieciożyłowego LPT- ISP (zasilanie pobierane jest z płytki testowej nie z PC-ta ) program testowy którego zadaniem jest wyświetlanie sekwencji na wyświetlaczu LED.
Przy wyłączonym PC-cie sekwencja testowa nie wyświetla się w całości (bez wyświetlenia kropek dziesiętnych na końcu sekwencji) - natomiast po włączeniu PC-ta (kabel programujący jest na stałe połączony z PC'tem i z płytką testową) sekwencja wyświetla się w całości.
Dodatkowo przy braku zasilania płytki testowej z zasilacza zewnętrznego i przy włączonym PC'cie na wyświetlaczu palą się stale górne segmenty każdego z czterech wyświetlaczy LED. W czym tkwi przyczyna problemu?

GasM
-
-

Postautor: GasM » 1 cze 2004, o 06:48

Spróbuj połączyć masy ze sobą zewnętrznego zasilania i PC. Mam wrażenie że niektóre elementy mają inne zasilanie a reszta inne.
tak to przynajmniej odebrałem z opisu.

Awatar użytkownika
Kamilkozi
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Kamilkozi » 1 cze 2004, o 21:04

Podłączaj kabelek ISP tylko na czas programowania. Jeśli chcesz sprawdzić działanie jakiegoś programu, który wykorzystuje piny SPI to musisz odłączać kabelek od kompa. Ponieważ masy komputera i uC są połączone, w momencie działania twojego programu przy włączonym komputerze następuje konflikt, komputer ustawia swoje stany na tych pinach, a uC próbuje w tym czasie ustawić swoje.

GasM
-
-

Postautor: GasM » 2 cze 2004, o 09:07

Kamilkozi ale iguana napisał:
natomiast po włączeniu PC-ta (kabel programujący jest na stałe połączony z PC'tem i z płytką testową) sekwencja wyświetla się w cał - czyli OK
dla mnie znaczy to że jakiś układ nie ma podłączonej masy z resztą płytki

Awatar użytkownika
Kamilkozi
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Kamilkozi » 2 cze 2004, o 16:47

Rzeczywiście zrozumiałem odwrotnie, przyznaję się do błędu :lol: .Ale powinno się odłączać kompa jeśli wykorzystujemy w programie piny SPI.

dulux
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: dulux » 3 cze 2004, o 06:10

A na jakiej zasadzie dzala ten zaklucacz- co emituje??

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”