Witam serdecznie , otóż mam taki problem - zmontowałem kit 3500 z EdW (płytkę do nauki Bascom'a dla AVR'ów) przelałem za pomocą kabelka pieciożyłowego LPT- ISP (zasilanie pobierane jest z płytki testowej nie z PC-ta ) program testowy którego zadaniem jest wyświetlanie sekwencji na wyświetlaczu LED.
Przy wyłączonym PC-cie sekwencja testowa nie wyświetla się w całości (bez wyświetlenia kropek dziesiętnych na końcu sekwencji) - natomiast po włączeniu PC-ta (kabel programujący jest na stałe połączony z PC'tem i z płytką testową) sekwencja wyświetla się w całości.
Dodatkowo przy braku zasilania płytki testowej z zasilacza zewnętrznego i przy włączonym PC'cie na wyświetlaczu palą się stale górne segmenty każdego z czterech wyświetlaczy LED. W czym tkwi przyczyna problemu?
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięDziwne zachowanie kitu -3500 z EdW
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
Podłączaj kabelek ISP tylko na czas programowania. Jeśli chcesz sprawdzić działanie jakiegoś programu, który wykorzystuje piny SPI to musisz odłączać kabelek od kompa. Ponieważ masy komputera i uC są połączone, w momencie działania twojego programu przy włączonym komputerze następuje konflikt, komputer ustawia swoje stany na tych pinach, a uC próbuje w tym czasie ustawić swoje.