Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięproblem z nauką bascoma
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
-
- -
- Kontaktowanie:
Witam kilka miesięcy temu zinteresował mnie temat ramie robta schemat juz wykonałem (w załączniku) mój problem polega na tym ze nie umiem bascoma a trzeba napisać program do sterowania (jeśli się komuś chce fajnie by było jak by mi napisał) w związku s tym kupiłem książkę Marcin Wiazania - Programowanie mikrokontrolerow AVR w jezyku Bascom i własnie połowy rzeczy nie kapuje szukam kogoś kto pomorze mi je zrozumiec i wytłumaczyc
- Załączniki
-
- 11111.rar
- (35.25KiB)Pobrany 367 razy
- Tomasz Gumny
- -
Przeczytałeś to:
http://www.elportal.pl/index.php?module ... 2#K1bascom ?
http://www.elportal.pl/index.php?module ... 2#K1bascom ?
-
- -
- Kontaktowanie:
- Tomasz Gumny
- -
-
- -
- Kontaktowanie:
bardzo polecam kurs bascom z tej strony http://www.forum.scz.pl
-
- -
- Kontaktowanie:
witam to znowu ja przez te kilka dni nieobecności na forum zrobilem małe postępy a konkretnie naisałem kawałek kodu :
i niewiem co dalej co muszę teraz zrobć
Kod: Zaznacz cały
$regfile = "m8def.dat"
Config Servos = 5 , Servo1 = Portd.7 , Servo2 = Portd.6 , Servo3 = Portd.5 , Servo4 = Portd.4 , Servo5 = Portd.3 , Reload = 10
Config Portc.0 = Input
Config Portc.1 = Input
Config Portc.2 = Input
Config Portc.3 = Input
Config Portc.4 = Input
Config Portc.5 = Input
Config Portd.3 = Output
Config Portd.4 = Output
Config Portd.5 = Output
Config Portd.6 = Output
Config Portd.7 = Output
Enable Interrupts
Servo(1) = 126
Servo(2) = 150
Servo(3) = 150
Servo(4) = 250
Servo(5) = 250
Co dalej?
Raczej co wcześniej kolego.
zacznij od standardowego migania diodą a nie od serv.
A w ogóle to zacznij od skompletowania kursu Bascoma na procesory AVR publikowanego na łamach EdW przez red. P. Góreckiego.
A jeśli zechcesz poświecić czas na kurs Bascoma dla procesorów 51 to polecam Bascom Collage publikowany przez świętej pamięci red. Z. Rabbe.
Zaręczam, że warto, bo nie ujmując niczego Panu Góreckiemu, który napisał rzeczowy i jasny cykl artykułów, osobiście lubiłem przebijający z lektury entuzjazm Pana Raabe. Mnie osobiście zachęcało to do czytania i eksperymentów.
Raczej co wcześniej kolego.
zacznij od standardowego migania diodą a nie od serv.
A w ogóle to zacznij od skompletowania kursu Bascoma na procesory AVR publikowanego na łamach EdW przez red. P. Góreckiego.
A jeśli zechcesz poświecić czas na kurs Bascoma dla procesorów 51 to polecam Bascom Collage publikowany przez świętej pamięci red. Z. Rabbe.
Zaręczam, że warto, bo nie ujmując niczego Panu Góreckiemu, który napisał rzeczowy i jasny cykl artykułów, osobiście lubiłem przebijający z lektury entuzjazm Pana Raabe. Mnie osobiście zachęcało to do czytania i eksperymentów.
Witam
Konradzie1115 nie ma nic przyjemniejszego aniżeli samodzielne uruchomienie własnego projektu od A do Z. Ja Bascoma zacząłem się uczyć około rok temu i mam w tej chwili kilka własnych projektów dzięki którym zarabiam fajne pieniążki. W głowie mnogość pomysłów, zaczynam naukę programu Eagle, a co do Bascoma to na podstawowym poziomie jest banalnie prosty.
Więc chwytaj książki w ręce, płyta doświadczalna na stół, poczytaj i buduj pierwsze układy a zobaczysz jakie to proste i przyjemne.
Pozdrawiam Paweł
Konradzie1115 nie ma nic przyjemniejszego aniżeli samodzielne uruchomienie własnego projektu od A do Z. Ja Bascoma zacząłem się uczyć około rok temu i mam w tej chwili kilka własnych projektów dzięki którym zarabiam fajne pieniążki. W głowie mnogość pomysłów, zaczynam naukę programu Eagle, a co do Bascoma to na podstawowym poziomie jest banalnie prosty.
Więc chwytaj książki w ręce, płyta doświadczalna na stół, poczytaj i buduj pierwsze układy a zobaczysz jakie to proste i przyjemne.
Pozdrawiam Paweł