Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Attiny2313 + PCF8591 - zależność czasowa

k_w
-
-
Attiny2313 + PCF8591 - zależność czasowa

Postautor: k_w » 20 sty 2009, o 19:31

witam.
Mam przetwornik obrotowo-impulsowy m580 firmy Wobit a to link do niego m580 . podłączyłem go do silnika i chciałbym mierzyć prędkość w radianach. Przetwornik ma dwa wyjścia analogowe jedno prądowe a drugie napięciowe. Chcę skorzystać z tego napięciowego. Wartość nap wyjściowego od 0 do 10V. Sygnał wyjściowy przetwornika jest piłokształtny. Jeden ząbek to jeden pełny obrót wału przetwornika. Mój silnik obraca się max z prędkością 3000 obrotów/min czyli min czas trwania ząbka będzie wynosił 20ms. Chciałbym pobierać po dwa zestawy próbek z jednego zbocza. Tzn pobrać pierwszą próbkę odliczyć timerem 350us, pobrać drugą próbkę. Następnie po czasie potrzebnym na przeliczenie pobrać znów pierwsza próbkę i po czasie 350us pobrać drugą próbkę. To wszystko na jednym zboczu. Wynik wyrzucić na wyświetlacz. Mam takie pytanie: przyjmijmy, że się wyrobię przy max prędkości silnika co teraz będzie jeśli silnik będę obracał z prędkością 1obrót/s lub nawet na minutę. Czy zmiany sygnału wyjściowego przetwornika nie będą zbyt małe? Czy nie pobierze dwóch identycznych próbek, w obliczeniach jest robiona różnica tych próbek więc da wynik równy zero?
Zamierzałem zastosować Attiny2313 i kwarc 11059200Hz a do tego przetwornik PCF8591. Przetwornik może przyjmować sygnały na we od 0 do 5V (tzn do nap Vref) wiec zastosowany jest prosty dzielnik napięcia. Program dodatkowo będzie napisany w Bascom'ie. Czy wyrobie się przy max prędkości silnika i przy bardzo wolnych obrotach? Czy ja dobrze to sobie przemyślałem?? Jakie macie propozycje??

kenaJ
-
-

Postautor: kenaJ » 28 sty 2009, o 15:01

Witam!

Jeżeli prędkość silika ma być zmienna, to trudno będzie ustalić "identyczne miejsca" próbkowania. Trzeba raczej mierzyć czas między kolejnymi zboczami przebiegu piłokształtnego. Ilość odmierzonych przebiegów w jednej sekundzie razy 2Π da wynik w radianach.

Pozdrawiam!

k_w
-
-

Postautor: k_w » 28 sty 2009, o 17:36

chciałem to zrobić tak, że wykrywać "zero" sygnału tzn moment w którym zaczyna się zbocze, następnie odczekać określony czas zawsze stały i wtedy dokonać tych wszystkich obliczeń. Myślę wiec, że zawsze załapę się z obliczeniami w jednym zboczu jeśli wyrobie się tym programem. Nie muszę się zawsze wstrzelić w to samo miejsce na zboczu bo interesuj mnie różnica dwóch sąsiednich próbek. Trzeba tylko wziąć pod uwagę czas miedzy pobranymi próbkami. Tak go dobrać (bo to bedzie wartość stała) aby przy maksymalnej i minimalnej prędkośći obracającego silnika pobrać dwie różne próbki (dwie pary różnych próbek). Żeby przy czasie dobranym dla max predkości przy min nie pobierał dwóch identycznych próbek.

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”