Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Równoważność kodu

lampus1
-
-
Równoważność kodu

Postautor: lampus1 » 21 lis 2008, o 14:07

Witam.Mam przykładowe zadanie na kolokwium na którym należy uzupełnić kod aby był równoważny:

Kod: Zaznacz cały

h:=5; n:=1; while ........................do begin if n mod 5=0 then h:=h*2; n:=n+1; end; writeln(n,' ',h); h:=5; n:=..............; for i:=1 to ..............do begin h:=h*2; n:=n+5; end; writeln(n,' ',);
czy może mi ktoś wytłumaczyć jak to uzupełnić albo przynajmniej nakierować jak to zrobić.Z góry dziękuję.

Edit: Używaj

Kod: Zaznacz cały

+ poprawa literówek w kodzie. Pajączek.[/color]
Ostatnio zmieniony 21 lis 2008, o 15:48 przez lampus1, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 21 lis 2008, o 15:44

Możliwych rozwiązań jest sporo, i układają się w szereg... ale dla uproszczenia weźmy pierwsze pasujące.

Co mamy w pierwszej pętli?? Ile razy musi się ona wykonać by warunek "n mod 5=0" wykonał się 1 raz? Więc jaki z tego wynika warunek na jej zakończenie?? "while (co pozostanie prawdą dopóki n mod 5=0 nie wykona się pierwszy raz)"??

No... to pierwszą pętlę mamy wypełnioną. Wyniki h i n po tej operacji już możesz sobie obliczyć. Przejdźmy więc do drugiej pętli.

Ile razy musi się wykonać pętla for, by wynik h był identyczny z tym po zakończeniu pierwszej wersji (while)? więc i ma się zmieniać w zakresie od 1 do ... ?? A co za tym idzie od jakiej wartości ma się zacząć n, by po i krotnym wykonaniu pętli for wynik był zgodny z tym w pierwszym zadaniu??

Mam nadzieję, że podołasz. Zadanie jest naprawdę na 2-3 min. A prościej... to już tylko przedstawiając wynik można opisać.

lampus1
-
-

Postautor: lampus1 » 21 lis 2008, o 17:48

Dziękuję za wytłumaczenie, zadanie faktycznie jest proste :597: że też na to nie wpadłem :599: ,temat uważam za zamknięty.
Pozdrawiam

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”