Witam!
Złożyłem właśnie programator ze strony http://radzio.dxp.pl/avr910.htm i wszystko wydaje się funkcjonować prawidłowo (współpraca z Bascom OK, autodetekcja uP OK). Ale mikrokontrolery nie programują się (po odczycie same FF - y).
Czy ktoś z Was spotkał się podobnym problemem?
Co może być tego przyczyną?
Mariusz
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięProgramator ISP (AVR910) mikrokontrolery nie programują się
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
-
- -
- Kontaktowanie:
-
- -
- Kontaktowanie:
Ten sam mikrokontroler (a więc fuse-bity ustawione prawidłowo) programuje się bezproblemowo za pomocą innych programatorów (w tym STK500). Tymczasem w AVR910 niby się programuje, a przy weryfikacji znajduje błąd już w pierwszej komórce. Odczyt mikrokontrolera zwraca FF - y.Programujesz fuse bit odpowiedzialny za zabezpieczenie pamieci przed kopiowaniem??
Próbowałem z dwoma mikrokontrolerami (Atmega15 i MEGA8515). Dziwne, bo autodetekcja (obu mikrokontrolerów) przebiega prawidłowo (więc interfejs ISP raczej OK).
Sprawdzałem to. Mikrokontroler jest czysty. Program nie startuje.Wpisz jakis program ktory zweryfikujesz czy sie uruchamia, np. miganie diodka