Witam
Zbudowałem urządzenie na ir z koderem MC145026 i dekoderem MC145028.- mini transpondery identyfikujące się.
Wszystko fajnie chodzi ale sprzęt owo 1 nadajnik = 1 odbiornik.
A potrzebuję zrobić by wiele nadajników = 1 odbiornik
Zaraz padnie pytanie to poco kodowanie.
A no po to ze gdy złącze z sobą kilka modułów dekodera i wpuszczę sygnał to odezwie się na wyjściu tylko ten który ma odpowiedni kod.
Wszystko jest niby ok tylko ja chcę mieć min 8 nadajników a do tego zrobić inteligentną bramkę podczerwieni czyni na bramce będzie kilka odbiorników zamontowanych.
I w związku z tym wypadało by do każdego odbiornika dołączyć zestaw dekoderów.
Czyli 10 kodów nadawanych i załóżmy 10 układów odbiorczych to jest raptem 100 układów dekodujących (MC145028) !!
Troche to dużo.
Czy może ktoś wie jak by można było zaimplementować taki kod na atmelu – jestem skłonny $
Jeśli ktoś natomiast może widział albo wie o takich małych modułach dekodera to byłbym wdzięczny za skierowanie.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj siędekoder MC145028/MC145027 w bascomie
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
Witam ponownie.
Temat chwilowo chyba mogę zawiesić bo znalazłem alternatywne rozwiązanie mojego problemy (przynajmniej finansowo mniejsze).
Swój problem postaram się rozwiązać za pomocą
http://sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT2482.pdf tego projektu.
Wprawdzie dokonam kilku zmian ale zasada wiele nadajników 1 odbiornik z możliwością zdekodowania sygnału zostanie ta sama co poprzednio jedynie co koszty wykonania strasznie spadną.
Podzielę się wiedzą i doświadczeniem po wykonaniu układu.
Jednak dekodowanie tych układów (koderów ...26) jest wyzwaniem ciągle dla mnie. Może przy odrobinie szczęścia problem dekodowania takiego kodu się rozwiązłe.
Oczywiście gdy nadają równocześnie 2 lub więcej nadajników do tego samego dekodera to sygnał się nie zdekoduje.
Układ zliczający już mam
Układy sprzętowe jak wspomniałem działają.
Jedynie co nie mogę dać sobie rady bu zrobić na 1 układzie inteligentny dekoder tych sygnałów.
Niby proste jednak sprawia mi to wiele problemów bo jestem amatorem i nie posiadam dostatecznie dużej wiedzy
Zamieszczę rysunek jak miałby działać taki układ.
Temat chwilowo chyba mogę zawiesić bo znalazłem alternatywne rozwiązanie mojego problemy (przynajmniej finansowo mniejsze).
Swój problem postaram się rozwiązać za pomocą
http://sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT2482.pdf tego projektu.
Wprawdzie dokonam kilku zmian ale zasada wiele nadajników 1 odbiornik z możliwością zdekodowania sygnału zostanie ta sama co poprzednio jedynie co koszty wykonania strasznie spadną.
Podzielę się wiedzą i doświadczeniem po wykonaniu układu.
Jednak dekodowanie tych układów (koderów ...26) jest wyzwaniem ciągle dla mnie. Może przy odrobinie szczęścia problem dekodowania takiego kodu się rozwiązłe.
Oczywiście gdy nadają równocześnie 2 lub więcej nadajników do tego samego dekodera to sygnał się nie zdekoduje.
Układ zliczający już mam
Układy sprzętowe jak wspomniałem działają.
Jedynie co nie mogę dać sobie rady bu zrobić na 1 układzie inteligentny dekoder tych sygnałów.
Niby proste jednak sprawia mi to wiele problemów bo jestem amatorem i nie posiadam dostatecznie dużej wiedzy
Zamieszczę rysunek jak miałby działać taki układ.
Witam ponownie
Zwracam się do was z wielką prośbą.
Mianowicie udało mi się zrobić już moduł kodera i dekodera .
I mam wieką prośbę !!
Ponieważ zastosowałem dekodery tonów LM567
To czy ma może ktoś albo wie jak zrobić taki dekoder na mikroprocesorku !!!
Ze względu na ilość jaką musze wykorzystać do dekodowania sygnałów rozwiązanie na mikroprocesorku by bardzo uprościło sytuację .
Proszę o wsparcie .
Pozdrawiam
Paweł Bień
Zwracam się do was z wielką prośbą.
Mianowicie udało mi się zrobić już moduł kodera i dekodera .
I mam wieką prośbę !!
Ponieważ zastosowałem dekodery tonów LM567
To czy ma może ktoś albo wie jak zrobić taki dekoder na mikroprocesorku !!!
Ze względu na ilość jaką musze wykorzystać do dekodowania sygnałów rozwiązanie na mikroprocesorku by bardzo uprościło sytuację .
Proszę o wsparcie .
Pozdrawiam
Paweł Bień