Przyznam się od razu nie szukałem za bardzo bo nie mam czasu gdyż problem jest pilny.
Pytanie jest proste:
Jak programem wyzerować flagę przerwania zewnętrznego. Wszystkie sposoby jakie znałem bascom zgłasza jako błąd. Ewentualnie jaka jest składnia wstawek assemblerowych w bascomie to sobie dopisze to w asm. Z tym nie będę miał problemów niestety cały program musi być w bascomie.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięZerowanie flagi przerwania
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
online bascom help i zeby za dlugo nie szukac: Bascom language reference i pierwsza z brzegu - masz wstawke.
A konkretnie bascomowo... przejdz do zakladki search i wpisz interrupt - wyswietli Ci sie ladna lista podpowiedzi.
A konkretnie bascomowo... przejdz do zakladki search i wpisz interrupt - wyswietli Ci sie ladna lista podpowiedzi.
Re: Zerowanie flagi przerwania
W takim przypadku , najlepiej zerknąć do dokumentacji... bo nie mam czasu gdyż problem jest pilny.
J/wPytanie jest proste:
Jak programem wyzerować flagę przerwania zewnętrznego.
Szkode , że nie "pokazałeś" jakie to sposobyWszystkie sposoby jakie znałem bascom zgłasza jako błąd
Assembler nic Ci nie pomoże , jeśli nie znasz ... sprzętuEwentualnie jaka jest składnia wstawek assemblerowych w bascomie to sobie dopisze to w asm.
Z tym nie będę miał problemów niestety cały program musi być w bascomie.
Kod: Zaznacz cały
$regfile = "M8def.dat"
Set Gifr.Intf0
Set Gifr.intf1
widzisz szymel... z całym szacunkiem ale oceniłeś kogoś o kim nic nie wiesz... szybciej i lepiej napisałbym to w asm ale gość dla którego to pisze musi mieć w bascomie a że logika i składnia tego języka nie zawsze jest mi znana albo rozumiana i nawet nie staram się jej zrozumieć wiec się dopytuje... a sprzęt znam dobrze.. żeby nie powiedzieć doskonale
no ale tak czy inaczej dzięki za pomoc <piwo>
no ale tak czy inaczej dzięki za pomoc <piwo>
Napisałeś:widzisz szymel... z całym szacunkiem ale oceniłeś kogoś o kim nic nie wiesz...
Z powyższego wywnioskowałem , że wogóle nie wiesz jak to zrobićJak programem wyzerować flagę przerwania zewnętrznego.
Gdybyś napisał "Jak w Bascomie zapisać/ustawić konkretny bit ?" lub " Jakiej składni użyć w Bascomie , by np. ustawić bit INTFx w rejestrze GIFR" , to bym się nie "wymądrzał".
Mimo wszystko przepraszam , jeśli Cię "dotknąłem".
Pozdrawiam Piotrek