Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięGenerator sygnału zamiast kwarcu dla AT89c2051-(Bascom)
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
Czy ktokolwiek próbował zamiast kwarcu zastosować zew generator sygnału?Z tego co przeczytałem należy sygnał podać na Xtal 1 a noge Xtal 2 zostawić wolną...A jak z deklaracją kwarcu w bascomie?Nadal używamy deklaracji Crystal? Oraz czy przy zew generatorze należy zmienić Fusebity?
Chciałbym zastosować generator kwarcowy zamiast kwarcu i kondensatorów ponieważ generator 50ppm jest bardziej stabilny temperaturowo niż kwarc+kondensatory.A jak bascom "zorientuje sie" że nie pracuje z kwarcem tylko z zewnętrznym sygnałem taktowania?Czy sama deklaracja Częstotliwości $cryslar na początku programu wystarczy czy jeszcze musze coś zmienić?
Juz Ci Radzio chyba wyjasnial, ze $Crystal informuje jedynie o czestotliwosci taktowania. Innymi slowy, dzieki niej bascom wie jak za Ciebie przeliczyc ustawienia tak, by wait 1; czekal 1 sek, by UART dzialal prawidlowo z wybrana szybkoscia, by LCD sie wlasciwie odswiezalo, itd. itp.Chciałbym zastosować generator kwarcowy zamiast kwarcu i kondensatorów ponieważ generator 50ppm jest bardziej stabilny temperaturowo niż kwarc+kondensatory.A jak bascom "zorientuje sie" że nie pracuje z kwarcem tylko z zewnętrznym sygnałem taktowania?Czy sama deklaracja Częstotliwości $cryslar na początku programu wystarczy czy jeszcze musze coś zmienić?
Obrazek
Generator zas jest lepszym (mniej wymagajacym od taktowanego obiektu) zrodlem taktowania niz rezonator. Mozna by zartem rzec, ze to nowszy model, kompatybilny wstecz