Witam. Mam pytanie . W jaki sposób zrobić płynne rozjaśnianie diody led i gaszenie za pomocą modulacji Pwm i dwóch przycisków.Posiadam uC Attiny2313. Każda pomoc jest mile widziana. Dziękuję.
Pozdrawiam
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPłynne rozjaśnianie i gaszenie diody Led
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
Port Uart.
PWM zrobione z pomocą kolegów z Elektrody i małej EP . Może mi ktoś podać jak w bascomie sprawdzić napisać prostu program komynikacyjny z RS232. Mam uC ATtinny2313.
Pozdrwiam.
Pozdrwiam.
Re: Płynne rozjaśnianie i gaszenie diody Led
Ja piszę głownie na Atmega8 :Witam. Mam pytanie . W jaki sposób zrobić płynne rozjaśnianie diody led i gaszenie za pomocą modulacji Pwm i dwóch przycisków.Posiadam uC Attiny2313. Każda pomoc jest mile widziana. Dziękuję.
Pozdrawiam
Kod: Zaznacz cały
$regfile = "m8def.dat"
$crystal = 8000000
Config Lcd = 16 * 2
Config Lcdpin = Pin , Db4 = Portc.3 , Db5 = Portc.4 , Db6 = Portc.5 , Db7 = Portd.0 , E = Portc.2 , Rs = Portc.1
Cls
Cursor Off
Config Pinb.1 = Output 'wyjście PWM OC1A nóżka 15
Config Pind.3 = Input 'minus
Config Pind.4 = Input 'plus
Config Timer1 = Pwm , Pwm = 8 , Compare A Pwm = Clear Down , Compare B Pwm = Disconnect , Prescale = 1
Set Portd.3
Set Portd.4
Dim Moc As Long
Minus Alias Pind.3
Plus Alias Pind.4
Locate 1 , 5
Lcd "PWM="
Do
Pwm1a = Moc
If Minus = 0then : Decr Moc : End If
If Moc <= 0 Then : Moc = 0 : End If
If Plus = 0 Then : Incr Moc : End If