Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Łaczenie liczb i wyswietlanie

lupa
-
-
Łaczenie liczb i wyswietlanie

Postautor: lupa » 3 kwie 2007, o 12:38

Pewnie mój problem jest prosty ale mam jeszcze małe doświadczenie w pisaniu w bascomie.

Problem jest taki mam trzy różne zmienne liczby tybu Byte każda od 0 do 9. Załóżmy jedna jes 1 druga dwa trzecja 3 i pytanie jak je połączyć aby otrzymać jedną zmienną liczbę czyli 123 .
Próbuje robic tak : Pierwszą mnożę razy 100 drugą razy dziesięć i wyniki dodaje razem z liczbą trzecią ale wiadomo że taka zmienna już nie może być Byte (bo tylko do 255) i mam znowu kłopot bo gdy chcę wyświetlić na LCD inną niż Byte zmienną to mam komunikat „Label not found [ printword]” :609:

radzio
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: radzio » 3 kwie 2007, o 13:26

Pokaż swój kod bo u mnie taki zabieg kompiluje się bez problemu.

Awatar użytkownika
Piotr Hnatiuk
-
-

Postautor: Piotr Hnatiuk » 3 kwie 2007, o 15:56

Wynik operacji musisz umieścić w innym typie zmiennej, w tym wypadku najlepszy będzie WORD (0..65535). Nie umieściłeś kodu, ale nazwa 'printword' sugeruje że właśnie takiego typu oczekuje procedura prezentacji zmiennej na wyświetlaczu.
Możesz spróbować coś takiego:
Dim Wynik As Word
Wynik = A
Wynik = A + B * 10
Wynik = A + C * 100
Printword (Wynik)

radzio
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: radzio » 3 kwie 2007, o 16:18

Dim Wynik As Word
Wynik = A
Wynik = A + B * 10
Wynik = A + C * 100
Printword (Wynik)
Spróbuj to skompilować w Bascomie (pomijając nawet ostatnią linię) i zobacz co Ci kompilator zaśpiewa.

[ Dodano: 03-04-2007, 17:23 ]
Moja propozycja :

Kod: Zaznacz cały

Dim A As Byte Dim B As Byte Dim C As Byte Dim Aa As Word Dim I As Word A = 9 B = 9 C = 9 Aa = 100 * A B = 10 * B I = I + Aa I = I + B I = I + C Cls Lcd I Do : Loop End

lupa
-
-

Postautor: lupa » 3 kwie 2007, o 17:07

Już wiem jaki bład miałem, przed deklaracjami było to niepotrzebne : $lib "mcsbyte.lbx"
Po prostu modyfikowałem inny program gdzie ta bibloteka była tam umieszczona.
Dzięki :597:

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”