Pewnie mój problem jest prosty ale mam jeszcze małe doświadczenie w pisaniu w bascomie.
Problem jest taki mam trzy różne zmienne liczby tybu Byte każda od 0 do 9. Załóżmy jedna jes 1 druga dwa trzecja 3 i pytanie jak je połączyć aby otrzymać jedną zmienną liczbę czyli 123 .
Próbuje robic tak : Pierwszą mnożę razy 100 drugą razy dziesięć i wyniki dodaje razem z liczbą trzecią ale wiadomo że taka zmienna już nie może być Byte (bo tylko do 255) i mam znowu kłopot bo gdy chcę wyświetlić na LCD inną niż Byte zmienną to mam komunikat „Label not found [ printword]”
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięŁaczenie liczb i wyswietlanie
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
- Piotr Hnatiuk
- -
Wynik operacji musisz umieścić w innym typie zmiennej, w tym wypadku najlepszy będzie WORD (0..65535). Nie umieściłeś kodu, ale nazwa 'printword' sugeruje że właśnie takiego typu oczekuje procedura prezentacji zmiennej na wyświetlaczu.
Możesz spróbować coś takiego:
Dim Wynik As Word
Wynik = A
Wynik = A + B * 10
Wynik = A + C * 100
Printword (Wynik)
Możesz spróbować coś takiego:
Dim Wynik As Word
Wynik = A
Wynik = A + B * 10
Wynik = A + C * 100
Printword (Wynik)
Spróbuj to skompilować w Bascomie (pomijając nawet ostatnią linię) i zobacz co Ci kompilator zaśpiewa.Dim Wynik As Word
Wynik = A
Wynik = A + B * 10
Wynik = A + C * 100
Printword (Wynik)
[ Dodano: 03-04-2007, 17:23 ]
Moja propozycja :
Kod: Zaznacz cały
Dim A As Byte
Dim B As Byte
Dim C As Byte
Dim Aa As Word
Dim I As Word