Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPrzetwornik ADC M8
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
Witam
Robię ładowarkę akumulatorów i zauważyłem problemy z wskazywaniem napięcia z przetwornikiem ADC w Atmelu Mega8.
Ustawienia przetwornika:
Config Adc = Single , Prescaler = Auto , Reference = Internal
Napięcie pobierane z wewnętrznego źródła odniesienia 2,56V
Kiedy program tylko pokazuje napięcie zgadza się ono z miernikiem.
Kiedy program załącza jeden przekaźnik do rozładowania i zaczyna liczyć czas przy pomocy timera0 generującego przerwanie co 8ms wskazania są zawyżane przez M8 o 0,19V
Za to gdy jest ładowanie (dwa przekazniki+timer) wyniki są zaniżane przez M8 o 0,16V
Nie mam pomysłu czemu tak się dzieje.
Może przyczyną są przerwania? Może dużo obliczań przy pomocy zmiennych typu single???
Pozdrawiam
XAX
Robię ładowarkę akumulatorów i zauważyłem problemy z wskazywaniem napięcia z przetwornikiem ADC w Atmelu Mega8.
Ustawienia przetwornika:
Config Adc = Single , Prescaler = Auto , Reference = Internal
Napięcie pobierane z wewnętrznego źródła odniesienia 2,56V
Kiedy program tylko pokazuje napięcie zgadza się ono z miernikiem.
Kiedy program załącza jeden przekaźnik do rozładowania i zaczyna liczyć czas przy pomocy timera0 generującego przerwanie co 8ms wskazania są zawyżane przez M8 o 0,19V
Za to gdy jest ładowanie (dwa przekazniki+timer) wyniki są zaniżane przez M8 o 0,16V
Nie mam pomysłu czemu tak się dzieje.
Może przyczyną są przerwania? Może dużo obliczań przy pomocy zmiennych typu single???
Pozdrawiam
XAX
Re: Przetwornik ADC M8
Moze... a moze niestabilne/zle przemyslane zrodlo referencyjne. A moze zle dokonywane pomiary. A moze...Może przyczyną są przerwania? Może dużo obliczań przy pomocy zmiennych typu single???
... przydalby sie jakis schemat, co i jak mierzysz np. moze to pozwoli znalezc wytlumaczenie, choc nie napewno
Witam
>>> shadow82
To jest możliwe.
Zasilanie jest zbudowane w następujący sposób.
Trafo > mostek > kondensator 4700uF (mamy 15V) > stabilizator 7805
Czyli normalnie.
Ciekaw że tak się dzieje bo teoretycznie po to jest napięcie odniesienia żeby uniknąć takich historii.
Problemem może być to że przekaźniki są na 5V sterowane z ULN2003.
Spróbuje w ciągu kilku dni przenieść układy wykonawcze na zasilanie 15V.
>>> pajaczek
Jeżeli zmiana układów wykonawczych nic nie da to tak jak pisałem zrobię dokładniejszy opis.
>>> shadow82
To jest możliwe.
Zasilanie jest zbudowane w następujący sposób.
Trafo > mostek > kondensator 4700uF (mamy 15V) > stabilizator 7805
Czyli normalnie.
Ciekaw że tak się dzieje bo teoretycznie po to jest napięcie odniesienia żeby uniknąć takich historii.
Problemem może być to że przekaźniki są na 5V sterowane z ULN2003.
Spróbuje w ciągu kilku dni przenieść układy wykonawcze na zasilanie 15V.
>>> pajaczek
Jeżeli zmiana układów wykonawczych nic nie da to tak jak pisałem zrobię dokładniejszy opis.
Lepiej uklady wykonawcze zasil z osobnego stabilizatora (nawet ten drugi 7805). Prawdopodobnie w momencie obciazenia przekaznikami poprostu "przysiada" Ci cale napiecie... mozesz sprobowac zmierzyc jakie jest zaislanie przy zalaczaniu przekaznikow ?
Jeden przekaznik to niby nie duzo, ale 7805 ma wydajnosc "tylko" 1A.
Napiecie odniesienia jest, ale super stabilne i niezalezne to ono niestety nie jest, po to jest mozliwosc podpiecia zewnetrznego napiecia ref zeby unikac takich sytuacji w krytycznych aplikacjach.
Jeden przekaznik to niby nie duzo, ale 7805 ma wydajnosc "tylko" 1A.
Napiecie odniesienia jest, ale super stabilne i niezalezne to ono niestety nie jest, po to jest mozliwosc podpiecia zewnetrznego napiecia ref zeby unikac takich sytuacji w krytycznych aplikacjach.
Ja właśnie miałem przekaźnik (12 V + rezystor, sterowanie masą przez mosfeta) włączony przed stabilizatorem, czyli jakieś 17,5 V. Mimo to, napięcie jednak spadało na stabilizatorze zasilającym uP.Spróbuje w ciągu kilku dni przenieść układy wykonawcze na zasilanie 15V.
Być może zastosowanie drugiego układu coś pomoże.Lepiej uklady wykonawcze zasil z osobnego stabilizatora (nawet ten drugi 7805).
Witam
Udało mi się wreszcie przebudować układ. Cała część wykonawcza działa na 18V reszta na układ sterujący na 5V.
Jest znacznie lepiej ale nie do końca.
Przy ładowaniu pomiary są zawyżane o 0.05V
A przy rozładowywaniu zaniżane o 0.04V
Ale przynajmniej odchyłki są stabilne
Następnym etapem będzie podłączenie osobnego źródła zasilania 5V
Udało mi się wreszcie przebudować układ. Cała część wykonawcza działa na 18V reszta na układ sterujący na 5V.
Pamiętaj że procek mierzy napięcie względem końcówki AGnd. Najprawdopodobniej te róznice napięć wynikają ze spadku napięcia na ścieżkach źle połączonej masy. Dlatego raz masz przekłamanie w górę przy łądowaniu a raz w dół przy rozładowaniu. Podłącz AGnd bezpośrednio do punktu przyłączenia akumulatorów.Witam