Po krótce by nie przynudzać. Robie magisterke na uczelni z informy na którą mam napisać program ( delphi ) pod pewne urządzenie elektroniczne. Ów urządzenie dostałem zrobione przez elektronika i zacząłęm się bawić. Po wielokrotnych próbach z komunikowania sie z urządzeniem dowiedziałem sie ze pan "elektronik" zapomniał zaprogramować procesorek który sie w nim znajduje Atmega8 i oczywiście jak to w takich przypadkach bywa odmówił pomocy bo "nie ma czasu". Jeśli chodzi o elektronike jakąkolwiek to jestem zielony jak żaba. Po wielu tygodniach googlania znalazłem podobny program w bascomie tylko pod niższy procesor z serii Atmega i chyba przerobiłem go na Atmega8 ( kod poniżej jakby ktoś mógł sprawdzić ) jednak nigdzie nie moge znaleśc jak ustawić bascoma bym mógł wgrać ten progrramnik do procka ( programator zakupiłem ). Czytam o jakichś fusach busach i innych szmusach i nic z tego nie wiem. Druga sprawa jest taka że ma to działać na zewnętrznym zegarze i też nie wiem jak to ustawić. Bardzo prosze o pomioc. Nie wiem czy wszystkie informacje podałem potrzebne jakby co to pisać na rados@neostrada.pl
Schemat urządzenia wrzuciłem na serwerek i jest dostępny tutaj
a kod tego programu jest mniej wiecej taki
Kod: Zaznacz cały
'typ mikrokontrolera
$regfile = "m8def.DAT"
'predkośc transmisji
$baud = 115200
'Kwarc 7,3728MHz
$crystal = 6000000
Dim Get_serial As Byte
Dim Read_adc0 As Word , Read_adc1 As Word , Read_adc2 As Word
Dim Read_adc3 As Word , Read_adc4 As Word , Send_adc As String * 36
Dim X As Word , Y As Word
Config Adc = Single , Prescaler = Auto
Start Adc
Do
Get_serial = Inkey()
If Get_serial = "p" Then
Read_adc0 = Getadc(0)
Read_adc1 = Getadc(1)
Read_adc2 = Getadc(2)
Read_adc3 = Getadc(3)
X = Getadc(4)
Y = Getadc(5)
Print "A" ; Read_adc0 ; "B" ; Read_adc1 ; "C" ; Read_adc2 ; "D" ; Read_adc3 ; "E" ; Read_adc4 ; "F" ; X ; "G" ; Y ; "H"
End If
Loop
Z góry wielkie dzięki za pomoc
Pozdrawiam
Radek Cieślak vel Rados