Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

BASCOM i I2C

kenaJ
-
-
BASCOM i I2C

Postautor: kenaJ » 13 lis 2006, o 23:34

Witam Forumowiczów Portalu!!!

Mam problem z I2C w BASCOM'ie.
Mój program docelowy jest za duży w relacji do kompilatora BASCOM AVR 1.11.8.1 (DEMO) i za radą kolegi, chcę podzielić go na "części" korzystając z I2C. W podręczniku "Programowanie mikrokontrolerów AVR w języku BASCOM" M. Wiązania, jest trochę zbyt mało o I2C. Stoję przed problemem: jak "ustawić" program master i programy slave, aby coś ruszyło. Nadmieniam, że nie korzystam z pamięci EEPROM, jedynie flash (programu). Wysyłam do slave'a 11 bitów a w odpowiedzi mam mieć 42 bity (dawa wektory po 22 bity). Oczywiście wysyłane też może być 22 bity (każdy jako "podwójny").
Reasumując: szukam jakiegoś prostego przykładu na programy slave oraz jeden master z dobrym komentarzem.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za cenne rady!!! :-)

Ps.: myślę na początek o prostym teście - wpisuję A i B, jeden z procków slave doda je zaś drugi np. pomnoży (wynik na LCD). W ten sposób mogę "zaglądnąć" do wnętrza procesorów i kontrolować ich poprawne działanie.

awatar100
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: awatar100 » 14 lis 2006, o 06:40

w bascomnie nie ma i2c jako slave...wiec zycze powodzenia w poszukiwaniach

mw
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: mw » 14 lis 2006, o 10:27

W Bascom jest mozliwosc pracy mikrokontrolera jako I2C Master oraz I2C Slave.
Mozna wykorzystac do tego programowy I2C (biblioteka I2C Slave byla dostepna na CD w zeszycie o Bascom wydanym przez AVT) lub wykorzystac sprzetowe TWI.

awatar100
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: awatar100 » 14 lis 2006, o 19:53

W Bascom jest mozliwosc pracy mikrokontrolera jako I2C Master oraz I2C Slave.
Mozna wykorzystac do tego programowy I2C (biblioteka I2C Slave byla dostepna na CD w zeszycie o Bascom wydanym przez AVT) lub wykorzystac sprzetowe TWI.
w wersi DEMO nie jest to mozliwe w sesie biblioteka jest platna :D

szymel
-
-

Postautor: szymel » 14 lis 2006, o 20:54

w wersi DEMO nie jest to mozliwe w sesie biblioteka jest platna :D
Ale dorwać się do rejestrów TWI "na piechotę" , wersja demo nie zabrania :D

Piotrek

kenaJ
-
-

Postautor: kenaJ » 14 lis 2006, o 23:51

Dziekuję bardzo za posty w mojej sprawie!!!

Widać za mało wiem, aby szybciutko z tym ruszyć. Muszę jeszcze dużo czytać! :568: W dostępnych materiałach spotykam się z odwołaniami do pamięci EEPROM kontrolera, a nie o to mi chodzi - a może jestem w błędzie.

Pozdrawiam! i czekam na dalsze informacje.

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”