Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięProgramator do 89c2051
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
Witam serdecznie ... Mam problem z programatorem TAFE. Układ wykonany solidnie, podłączam do kompa, uruchamiam BASCOMA 8051, wybieram 89c2051. Wciągam gotowy program, wybieram programowanie i: teoretycznie go programuje, ale weryfikacja jest błędna. Faktycznie układ jest nadal czysty. Sprawdziłem stan sygnałów potrzebnych do programowania tj. napięcie na pinie 1 - 12V, sygnały ustawiające układ do programowania O.K. Wszystko jest niby wporządku, ale nie działa. Układ robiłem 2 razy i nie chce działać. Czy potrzebna jest jakaś specjalna konfiguracja Bascoma? Jestem początkujący więc mogę robić jakieś błędy i dlatego proszę was o pomoc. Pozdrawiam...
NIe jestem pewny (nie używam Bascoma) ale sprawdź konfiguracje portu równoległego w biosie kompa. Miałem ten sam problem z prościutkim programatorem, którego używam i chyba z tydzień siedziałem nad uruchomieniem go,zanim zmieniłem ustawienie portu na EPP. Po tym ruszył i hula do dzisiaj jak burza Ustawienie go na EPP+ECP nie działa,mimo że napięcia na Atmelu były prawidłowe. Pozdrawiam.
Witam... Sorki za opóźnienie, ale nie miałem zbytnio czasu dla interka... Jeśli chodzi o sam układ Atmela to zmieniałem ich chyba z 8... , styki w podstawce są ok. ponieważ stany pracy sprawdzałem bezpośrednio na nóżkach układu. Jeśli chodzi o tryb pracy LPT'ka przetestowałem wszystkie, niestety bez rezultatu. Ostatnio znalazłem na inter. schemat programat. MCS Flash programer. Zrobiłem układ dokładnie tak jak trzeba. Tutaj jeszcze lepiej. Nie udało się uzyskać napięcia 12V do programowania układu. Straciłem na razie chęci... Mam do was prośbę: jesli ktoś sam sobie zrobił programator i mu on działa pod jakimś programem to jeżeli jest to możliwe niech prześle mi go na emaila podanego w info o mnie. Jeśli mi zadziała to stawiam piwo. Z góry dzięki.
Witam serdecznie... Programatory brak mi do nich siły ale pewnie też i wiedzy... Więc po kolei... Dzięki koledze Franyo udało mi się zaprogramować wreszcie 89c2051... Ale jeszcze lepszy numer wam opowiem. Ten który mi teraz działa zrobiłem jako pierwszy ze zwykłą 20 pin podstawką. Ale wiadomo że czasem człowiek chciałby mieć coś fachowo zrobionego. Więc zrobiłem taki sam programator, identyczne elementy (ta sama seria), ale podstawkę dodałem z blokowaniem układu (dźwigienka). Do niej switch do załączania +5V , diody syganlizacyjne stanu pracy. I co??? i nic. Kompletnie nic. Złośliwość rzeczy martwych.
Oczywiście sprawdzenie wszystkich połączeń nie wniosło nic nowego. Układ zrobiony dokładnie według schematu ale nie działa. Tak to już bywa. Na razie dałem sobie spokój. Moge programować więc teraz dokładnie analizuję Bascoma 8051. Fajna sprawa.
Na zakończenie chciałbym serdecznie podziękować za pomoc w moim temacie. Przy moich zdolnościach pewnie nie raz jeszcze coś będzie nie tak działało jak trzeba.
Pozdrawiam i do zobaczenia w nowych postach...
Oczywiście sprawdzenie wszystkich połączeń nie wniosło nic nowego. Układ zrobiony dokładnie według schematu ale nie działa. Tak to już bywa. Na razie dałem sobie spokój. Moge programować więc teraz dokładnie analizuję Bascoma 8051. Fajna sprawa.
Na zakończenie chciałbym serdecznie podziękować za pomoc w moim temacie. Przy moich zdolnościach pewnie nie raz jeszcze coś będzie nie tak działało jak trzeba.
Pozdrawiam i do zobaczenia w nowych postach...
Jest taki ISP tylko na 4 rezystorach. (link) Mi ruszył z kopyta, pod Bascom ,na ATmega8/32.
Ale uwaga
1 nie działał mi na innych programach do wbijania softu , icprog ani ponyprog.
2 u mojej siostry na kompie (370Mhz bale...Celeron) są 2 Loginy,
mój i jej - na moim loginie nie chodzi...
Przy robieniu go powinno sie od razu zrobić swicha jakiegoś na lini RESET,
bo jak nie ,to za karzdym razem jak chcemy sprawdzić działanie kodu, trzeba wyciągać wtyczke programatora.
http://www.qsl.net/ba1fb/avrisp.gif
[ Dodano: 01-11-2006, 00:29 ]
Lub ten (na górze) http://elm-chan.org/works/avrx/stk200.png
Ale uwaga
1 nie działał mi na innych programach do wbijania softu , icprog ani ponyprog.
2 u mojej siostry na kompie (370Mhz bale...Celeron) są 2 Loginy,
mój i jej - na moim loginie nie chodzi...
Przy robieniu go powinno sie od razu zrobić swicha jakiegoś na lini RESET,
bo jak nie ,to za karzdym razem jak chcemy sprawdzić działanie kodu, trzeba wyciągać wtyczke programatora.
http://www.qsl.net/ba1fb/avrisp.gif
[ Dodano: 01-11-2006, 00:29 ]
Lub ten (na górze) http://elm-chan.org/works/avrx/stk200.png